Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

SP en PVV: 'Geweldig', Kroes omarmt onze standpunten

Home

Redactie

SP-Kamerlid Harry van Bommel overlegt met PVV-leden Geert Wilders en Hero Brinkman in de Tweede Kamer. © ANP

De SP en PVV hebben met grote instemming gereageerd op uitspraken van eurocommissaris Neelie Kroes vanmorgen in de Volkskrant. In een interview zegt ze dat er geen man overboord als Griekenland de eurozone verlaat.

'Zo is het maar net', twittert financieel woordvoerder van de SP Harry van Bommel. Hij wil dat Rutte reageert op de uitspraken van Kroes. 'Hij is de premier en partijgenoot van Kroes. Hij moet zich verantwoorden voor deze uitspraak', zegt hij tegen de NOS.

PVV-leider Geert Wilders noemt de uitspraken van Kroes 'geweldig'. Hij tweet: 'Eurocom. Kroes: geen man overboord als Griekenland euro verlaat. Geweldig dat ze PVV- standpunt omarmt. Nu Rutte nog!'

Angstig avontuur
CDA-europarlementariër Corien Wortmann is op BNR nieuwsradio minder enthousiast. 'Rationeel heeft ze gelijk, maar we zitten midden in de eurocrisis, en daar in draait alles om vertrouwen. Ik vind het een angstig avontuur.' Ze hamert er wel op dat Griekenland zich 'in blessuretijd' bevindt en dat het land moet veranderen 'op een manier die geloofwaardig is'. Wortmann wijst er op dat er de afgelopen dagen van meerdere kanten dreigementen zijn geuit richting Griekenland; de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Nicolas Sarkozy deden dat gisteren ook.

Volgens PvdA-Kamerlid Ronald Plasterk zijn Kroes' uitspraken dan ook onderdeel van een strategie om de Grieken tot hervormingen te dwingen. Hij noemt het tegenover de NOS een 'riskant spel'.

Overboord
In het interview zegt Kroes onder meer het volgende op de vraag of Griekenland de eurozone moet verlaten: 'Ik ben daar nu geen voorstander van en ik weet ook niet of ik dat ooit zal zijn. Wat in Griekenland plaatsvindt is een heel pijnlijke operatie. De Griekse politici dragen de allergrootste verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat ze in de eurozone blijven. Maar er is absoluut geen man overboord als we iemand missen uit de eurozone.'Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie