SP denkt na over andere partijnaam

home

Ingrid Weel

In de partijtop van de Socialistische Partij wordt nagedacht over een andere naam. "Socialistisch is een belaste term", verduidelijkt Tweede Kamerlid Harry van Bommel. Dat doet nog te veel denken aan het marxistische en leninistische verleden. Aangezien er al veel kiezers zijn die denken dat SP voor 'Sociale Partij' staat, lijkt Van Bommel dat een aardig alternatief.

"In theorie zijn wij een sociaal-democratische partij", verklaart Van Bommel de gedachte achter de discussie over de partijnaam. "Wij willen langs democratische weg tot een socialer Nederland komen, met een mix tussen overheid en markt." Ook SP-senator Tiny Kox zegt dat zijn partij zich al tijden ontfermt "over echte sociaal-democratische thema's als eerlijk delen en een sociale samenleving". Kox voelt absoluut geen drang om mensen die denken dat SP voor Sociale Partij staat te verbeteren.

Het zou niet de eerste keer zijn dat de SP haar naam verandert. In oktober 1971 werd de Kommunistiese Partij Nederland/Marxisties Leninisties (KPN/ML) opgericht. Een jaar later werd KPN/ML veranderd in Socialistiese Partij (SP), volgens de fonetische spelling. In de jaren negentig groeide het verlangen naar een modernere naam, in 1993 werd het 'Socialistische Partij'.

"Mensen herkennen nu in de SP de PvdA van ooit", vertelt Van Bommel. "De PvdA heeft ons een enorme dienst bewezen door onder meer mee te gaan in de privatiseringsgolf. Zo hebben ze hun leden en hun kiezers naar ons gebracht. De PvdA is in de jaren negentig echt de weg kwijtgeraakt. Ze kunnen nu ons programma wel kopiëren, maar het origineel is toch altijd beter."

De discussie over een andere naam heeft nog niet de beslisfase bereikt. Kox: "Het grootste deel van onze aanhang is tevreden met de huidige naam. Zij hebben de negatieve connotatie met het socialisme van voor de val van de Berlijnse muur niet."

Lees verder na de advertentie

Trouw.nl is vernieuwd. Ter kennismaking mag u nu gratis onze artikelen lezen.

Deel dit artikel

Advertentie