Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Sosa en Bergkamp zorgen voor onrust aan vooravond finale

Home

WENEN (ANP/Reuter) - Vlak voor de finale om de UEFA-beker tussen Austria Salzburg en Internazionale uit Milaan heeft Ruben Sosa verbaal uitgehaald naar ploeggenoot Dennis Bergkamp. De Uruguayaan beschuldigde de Nederlander in trainingskamp Appiano Gentile van egoisme. “Hij negeert me volledig. Zowel binnen als buiten het veld”, zei Sosa.

Sosa, die zondag na enkele weken blessureleed terugkeerde in de ploeg van Inter in het duel met AS Roma (2-2), oefende in januari al kritiek uit op de samenwerking met Bergkamp. Hij voetbalde liever met Fontolan, liet hij toen weten. Nu Sosa dreigt de strijd met Bergkamp te verliezen, want hij moet waarschijnlijk vertrekken, was hij weer fel: “Ik heb meer keren geprobeerd een goede verhouding met hem op te bouwen. Ik heb het op zijn minst geprobeerd, hij niet. Omdat ik zo klein ben, ziet hij me waarschijnlijk niet staan in het veld.”

Sosa en Bergkamp zullen vandaag in Wenen waarschijnlijk samen de aanval vormen. Saillant is dat de Uruguayaan de reputatie heeft nauwelijks een bal af te geven. Zelf ziet hij dat blijkbaar anders. “Ik ben gewend in dienst van de ploeg te spelen. Als ik een beslissende voorzet kan geven, ben ik net zo blij als met een doelpunt. Bij Bergkamp is dat anders. Ik hoop dat hij zijn instelling zal veranderen, dat hij tenminste de twee wedstrijden tegen Salzburg in dienst van het team zal spelen.”

Inter kan de onrust niet gebruiken, want de zege in de UEFA-beker moet het seizoen redden. Dan is tenminste een prijs veroverd in een verder waardeloos jaar, dan is Europees voetbal veiliggesteld. Bergkamp en Jonk, beiden staan vandaag vrijwel zeker in de basisopstelling, zouden Salzburg kunnen onderschatten. Vorig seizoen speelden ze in de eerste ronde met Ajax tegen de Oostenrijkers en wonnen ze met 3-0 en 3-1. “Maar het Casino Salzburg van vorig jaar bestaat niet meer. De club heeft de afgelopen zomer grote veranderingen ondergaan”, aldus Jonk. “Ik heb de tweede helft tegen Eintracht Frankfurt gezien. Van de eerdere indrukken was niets meer over. Salzburg leunt op een stevige en hechte defensie. Ze zullen wel rustig de counter afwachten. Ze beschikken bovendien over een gevaarlijke spits, de Braziliaan Marquinho. Hij was er tegen Ajax niet bij.” Salzburg was te sterk voor onder meer Eintracht, Karlsruhe en Sporting Lissabon, hetgeen trainer Robson op ontslag kwam te staan.

Bolwerk

Salzburg, vooral bekend als geboortestad van Mozart, was nog nooit kampioen van Oostenrijk. Inter is een bolwerk, met twee Europese bekers bij de landskampioenen, de UEFA-beker van 1991 en zeven landstitels na de oorlog. Oostenrijk is voor even gek op voetbal. De 47 000 plaatsbewijzen voor het Ernst Happel-stadion in Wenen, waarnaar de ploeg uit de provinciestad is uitgeweken, waren binnen enkele uren uitverkocht. In het stadion te Salzburg kunnen aanhangers het duel van een gigantisch scherm volgen. Een buslijn is in de clubkleuren (paarswit) geschilderd. Een boulevardkrant stelde voor voorzitter Quenenberger van Austria te benoemen tot burgemeester van de stad. Spelers en trainer zijn voorgedragen voor een onderscheiding met de sportorde van de stad. Een gekte die lijkt op de euforie in 1978, toen de nationale ploeg met vedetten als Krankl, Pezzey en Jara in de Argentijnse stad Cordoba met 3-2 won van Duitsland.

Saillant is eveneens, dat Salzburg opteert voor een tactische aanpak waarmee Inter groot werd. Hellenio Herrera leerde Inter in de jaren zestig voetballen volgens het catenaccio. Veel fysiek sterke, harde voetballers achter de bal, loeren op een razendsnelle counter. In tien UEFA-bekerwedstrijden heeft de ploeg van trainer Baric slechts vier doelpunten tegen. In 27 competitieduels maar tien.

Deel dit artikel