Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Sorry-Piet

Home

Anniek van den Brand

Ik zag het niet aankomen. Ik bedoel: de gouden regen bloeit uitbundig, de avonden zijn lang, langer, langst en hoewel nu nog fris kan ik me weer voorstellen hoe een heuse plaknacht voelt. Zo richting de grote vakantie rijgen de sportdagen, schoolreisjes en voetbaltoernooien zich aaneen. Als ik hem niet tegenhoud, stapt zoon ongeacht het weer het huis uit zonder sokken, in een korte broek en een hemdje – het is toch zomer?

Normaal kijken zoon en dochter nooit naar ’De Wereld Draait Door’. Als het programma om half acht begint, is het de bedoeling dat ze hun tanden poetsen. Liever proberen ze een principieel debat aan te gaan over de hoogte van hun zakgeld, over waar ouders het recht vandaan halen de baas te spelen over hun kinderen, of over hoe je er zonder enige noemenswaardige scheikundige achtergrond achter zou kunnen komen hoeveel mineralen er in een blok lava zitten. Dit alles in een poging het tijdstip van naar bed gaan flink uit te stellen.

Deze vrijdagavond is er geen gewone aflevering maar de Grote Jubileum Quiz, gepresenteerd door Marc-Marie Huijbrechts. Ik ben moe dus ik heb er zin in. Als jullie er niet doorheen snateren, mogen jullie voor één keer opblijven, zegt manlief, die er ook weinig voor voelt op dit moment de strijd aan te gaan.

Na een minuut of vijf wijst zoon van zeven ineens ongelovig naar het scherm. „Die man praat hetzelfde als Sorry-Piet’’, zegt hij. Sorry-Piet is een van de vaste Zwarte Pieten in het gevolg van de televisie-Sinterklaas. „Hij líjkt er ook precies op’’, gaat zoon verder. „Hij zal het toch niet zijn?’’ Verbijsterd kijkt hij ons aan; alles valt op zijn plaats en tegelijkertijd lijkt er ergens in zijn hersenpan kortsluiting te ontstaan.

Ook een collega zag haar kinderen spontaan van hun geloof vallen tijdens de DWDD-jubileumquiz. Op het schoolplein vertellen twee moeders elkaar een vergelijkbaar verhaal. „Ze hoorde die stem, en ineens kwam de vraag hoe het nou eigenlijk allemaal zit met die Sinterklaas.” De moeder had haar dochter, heel eigentijds, naar het antwoord laten googelen. De tranen over zoveel bedrog waren niettemin ouderwets overvloedig geweest. De dochter van de andere moeder had zich nog laten vermurwen met een: Welnee joh, die stem klínkt alleen maar een beetje als die van Sorry-Piet. Maar of ze daar nog lang genoegen mee neemt, kon ze niet garanderen.

Onttovering in de zomer – ik zag het niet aankomen.

Lees verder na de advertentie
Anniek van den Brand is moeder van twee kinderen. (Merlijn Doomernik) © Merlijn DoomernikHet e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie