Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Sorgdrager wacht ondanks politieke steun een zwaar debat

Home

Van onze parlementsredactie DEN HAAG - Minister Sorgdrager (D66) van justitie staat voor wat deze week waarschijnlijk het moeilijkste debat wordt uit haar politieke carrière. Tegenover de Tweede Kamer moet ze verantwoording afleggen over de opstand van de procureurs-generaal, vorige week donderdagavond.

Voor gebrek aan steun vanuit de politiek voor haar inzet hoeft ze daarbij niet te vrezen. Afgelopen vrijdag verklaarde premier Kok in niet mis te verstane woorden ('kinderachtig, onvolwassen, onheus en overtrokken') dat het kabinet als één man achter Sorgdrager staat.

En dit weekeinde kwamen daar nog eens de fractievoorzitters van de drie paarse partijen overheen. Wallage (PvdA), Bolkestein (VVD) en De Graaf (D66) maakten duidelijk dat ze de opstand van de PG's onder aanvoering van Docters van Leeuwen niet te verteren vonden. Allen moedigden Sorgdrager aan maatregelen te nemen.

Van haar worden niet alleen stappen verwacht tegen procureur-generaal Steenhuis, over wie in een rapport van oud-Kamervoorzitter Dolman kritische opmerkingen worden gemaakt in verband met zijn betaalde nevenfunctie bij het adviesbureau Bakkenist, maar ook tegen Docters van Leeuwen, de voorzitter van het college van procureurs-generaal, dat zich solidair verklaarde met Steenhuis.

De steun van kabinet en Kamer(meerderheid) zal Sorgdrager enerzijds een comfortabel gevoel geven, voor zover dat mogelijk is in een heikele kwestie als deze. Maar anderzijds beperkt de harde toon waarop die bijval is uitgesproken ook de manoeuvreerruimte van de minister. De steun kan immers snel omslaan in kritiek, dat de maatregelen niet hard genoeg zijn.

Daartegenover staat dat forse stappen tegen Steenhuis en Docters van Leeuwen het risico in zich bergen van een oorlog met het complete openbaar ministerie. De verhouding daarmee is toch al niet geweldig door het langdurig touwtrekken over de reorganisatie die Sorgdrager daar wil doorvoeren, en de manier waarop ze haar gezag over het OM wilde vastleggen. Sorgdrager is zelf uit dat OM afkomstig. Haar laatste functie voor ze in 1994 minister werd, was procureur-generaal in Den Haag.

Haar oud-collega's - plaatsvervangend procureurs-generaal en de hoofdofficieren van justitie - kwamen gisteren op initiatief van de Haagse hoofdofficier Van Gend al bijeen in Utrecht om de kwestie te bespreken. In die bijeenkomst spraken de magistraten - hoewel ze verschillend denken over de aanvaardbaarheid van de nevenfunctie van Steenhuis - unaniem hun steun uit voor de manier waarop de procureurs donderdag te werk waren gegaan. Volgens Van Gend is er geen sprake geweest van 'muiterij', en is het college van PG's 'correct' te werk gegaan. Hij was het dan ook niet eens met de zware kritiek van premier Kok.

Voor Sorgdrager is het niet het eerste incident waarvoor ze naar de Kamer wordt geroepen. In het voorjaar van 1995 moest ze uitleggen dat ze als procureur-generaal in Den Haag niet had geweten van het doorlaten van 20 000 kilo soft drugs door de Rotterdamse recherche.

In oktober speelde de gouden handdruk aan de Amsterdamse procureur-generaal Van Randwijck. Zelfs de drie paarse fracties hadden daarop zo veel kritiek, dat de minister zich genoodzaakt zag nadrukkelijk om het vertrouwen van de Kamer te vragen. Zíj overleefde het debat, voor haar secretaris-generaal Suyver betekende het het einde van zijn loopbaan bij Justitie.

Voor de zomer van vorig jaar zat ze met collega en partijgenoot Wijers in de Kamer om opheldering te geven over de Securitel-affaire. Doordat bekend werd dat allerlei wetten en regels jarenlang niet bij de Europese Commissie waren aangemeld, rezen twijfels aan de geldigheid ervan.

De zomervakantie van de Tweede Kamer was nog niet voorbij, of Sorgdrager zat er weer. Deze keer met collega en partijgenoot Van Mierlo. Waarom had Nederland niet aan Brazilië gevraagd om de Surinaamse ex-legerleider Bouterse, verdacht van betrokkendheid bij het smokkelen van drugs, op te pakken toen die daar verbleef? wilde de Kamer weten.

Daarna volgden vorig najaar nog de ontsnapping van een levensgevaarlijke Duitse crimineel uit de Van Mesdagkliniek in Groningen, en het optreden van het openbaar ministerie in de zaak Lancee, de vroegere politiechef van Schiermonnikoog die ten onrechte van incest met zijn dochter werd beschuldigd.

De manier waarop het OM in deze zaak was opgetreden, leidde tot het externe onderzoek door het bureau-Bakkenist. Toen bleek dat Steenhuis, zonder dat Sorgdrager daarvan wist, als procureur-generaal te Leeuwarden de hoogste man van het openbaar ministerie in het noorden van het land, een betaalde nevenfunctie had bij Bakkenist, was de affaire-Steenhuis geboren.

Vorige week donderdag kwam daar door de opstand der procureurs de affaire-Docters van Leeuwen bij. En inmiddels staat Sorgdrager tegenover het hele openbaar ministerie. Alle incidenten, waartegen ze eerder in haar politieke carrière is aangelopen, zinken daarbij in het niet.Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie