Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Somaliërs mogen toch terug worden gestuurd naar eigen land

Home

Redactie

Een asielzoeker in het asielzoekerstentenkamp aan de Notweg in Amsterdam Osdorp. Ongeveer 70 mensen uit Somalië, Soedan en Ethiopië bivakkeerden in de winter van 2012 in het geïmproviseerde kamp. © ANP
Update

Somaliërs die geen asiel krijgen in Nederland, kunnen weer terug worden gestuurd naar eigen land. De Somalische autoriteiten werken sinds kort weer mee aan de gedwongen terugkeer, op bescheiden schaal, van Somaliërs.

Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) laat dat weten in reactie op een uitspraak van de Raad van State. Die bepaalde woensdag dat uitzetting van afgewezen Somaliërs nu niet mogelijk is, omdat Somalië niet meewerkt.

Maar dat is inmiddels achterhaald. Volgens Teeven is sprake van een nieuwe ontwikkeling die op het moment van de zitting nog niet bekend was. Dat leidt ertoe dat de Dienst Terugkeer & Vertrek van het ministerie weer is begonnen met het vertrek van Somalische vreemdelingen.

Sinds november vorig jaar weigerde Somalië mee te werken aan gedwongen terugkeer. Teeven was sindsdien met de autoriteiten in het Afrikaanse land in overleg om de terugname weer te regelen. Dat is dus nu gelukt.

De zaak bij de Raad van State was aangespannen door een Somalische vreemdeling die in beroep kwam tegen een uitspraak van de rechtbank in Den Haag.

Lees verder na de advertentie
Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie in de Tweede Kamer. © ANP


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Deel dit artikel