Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Solar vliegt over Atlantische Oceaan

Home

Gert Jan Rohmensen

© EPA

Na een vlucht van bijna drie dagen over de Atlantische Oceaan is de Solar Impulse 2 afgelopen nacht in het Spaanse Sevilla geland. Het was voor het eerst dat een vliegtuig dat op louter zonne-energie vliegt, dat presteerde.

Het toestel was maandag met de Zwitser Bertrand Piccard (58) aan de stuurknuppel vertrokken vanaf de luchthaven John F. Kennedy in New York.

De bedoeling was aanvankelijk om in Parijs te landen, net als de eerste solovlucht van Charles Lindbergh in 1927 met zijn toestel de Spirit of St. Louis. Maar wegens de slechte weersomstandigheden in Frankrijk kon dat niet.

De tocht over de Atlantische Oceaan is een van de langere etappes in de reis om de wereld waarmee het toestel bezig is. De Solar Impulse 2 vloog met een gemiddelde snelheid van ongeveer 70 kilometer per uur richting Europa, en deed 71 uur over de hele vlucht.

Lees verder na de advertentie

De zestiende en laatste etappe gaat naar Abu Dhabi, waar het vliegtuig op 9 maart vorig jaar zijn vlucht rond de wereld begon. Deze vlucht zal worden uitgevoerd door Piccards compagnon en mede-piloot André Borschberg (63).

De Solar Impulse 2 vliegt op 17.000 zonnecellen en heeft vier propellormotoren. Het toestel heeft een spanwijdte van 72 meter, ruim drie meter meer dan een Boeing 747-81, en weegt 2,3 ton.

De Solar Impulse 2, kort voor de landing in Sevilla, Spanje. © REUTERS

Deel dit artikel