Software wapent Chint tegen onbedoelde stoorzenders

home

Vincent Dekker

De Chint-omvormer: nieuwe software helpt 'm van zijn hik af.
Weblog

Mijn Chint-omvormer heeft weer geregeld de hik: hij zet zijn totaalteller spontaan op nul. Niet erg, maar ook niet meer nodig, begrijp ik van de importeur. Nieuwe software is de remedie.

Ik had vorig jaar zomer, kort na het aansluiten van mijn installatie, al een paar keer last van een terug-naar-nul springende totaalteller. Mijn Chint gaf keurig aan hoeveel stroom mijn zonnepanelen leverden, maar was dat een paar dagen later weer vergeten. Daarop kwam importeur Libra Energy met een vervangende omvormer. Die leek, na een enkel hikje nog, perfect te werken. Totdat de problemen vorige maand weer opdoken. Een soort van zomerblues leek het dus.

Libra heeft meer klachten gehad en daardoor het euvel kunnen opsporen. Signalen op het stroomnet voor het aan/uitschakelen van straatverlichting,  dag/nachtschakelaars in huis en andere zaken laten de Chint onbedoeld zijn teller resetten. Met een eenvoudige software-update zou mijn probleem verholpen moeten zijn.

Misschien jammer, maar u zult het resultaat van zo'n update voorlopig niet van mij te lezen krijgen. Wie de discussie daarover wil blijven volgen, verwijs ik graag naar de website van WijHebbenZon. Daar is een aparte groep aan de Chint gewijd. Ook uit die discussie maak ik op dat de software het probleem zal verhelpen.

Waarom ik dan die software-update toch niet laat toepassen? Het is voorlopig niet nodig. Eind van de maand ga ik een andere omvormer testen, met allerhande leuke toeters en bellen. Daar ga ik dan zeker ook weer verslag van doen. Maar om dan voor een paar weken aan (niet echt nodige) totaalstanden nog een softwareman naar mijn huis te laten komen, dat leek me energie-technisch niet erg verantwoord...

Ook via Twitter probeer ik u op de hoogte te houden van energie-nieuws. U vindt me daar via @VincentDekker4.

Lees verder na de advertentie

Trouw.nl is vernieuwd. Ter kennismaking mag u nu gratis onze artikelen lezen.

Deel dit artikel

Advertentie