Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Sociale zekerheid krijgt hulp uit India

Home

door Gijs Moes

Tientallen Indiase it'ers werken al maanden aan het nieuwe computersysteem dat de salarisgegevens van alle Nederlanders gaat beheren. Daarmee worden onder meer de WW- en WAO-uitkeringen vastgesteld.

De opdracht staat onder tijdsdruk, want vanaf 1 januari gaat uitkeringsorganisatie UWV met het systeem aan de slag. “Inderdaad, UWV is niet eenvoudig te begrijpen“, zegt Rajesh Ranjan in het strakke, moderne kantoor van Capgemini in de miljoenenstad Mumbai (voorheen Bombay). Maar Ranjan, projectleider voor de UWV-opdracht, is er toch in geslaagd. “We hebben veel gelezen om te begrijpen wat voor hen van belang is. Bovendien hadden we veel steun van ons kantoor in Utrecht.“ Daar werken 5000 mensen voor Capgemini.

Rajan en zijn collega Anil Gupta, bij Capgemini verantwoordelijk voor alle it-uitbesteding uit Scandinavië en de Benelux, reizen regelmatig naar Nederland om contact te houden met hun collega's en vooral met de UWV'ers. “We communiceren veel, dat is belangrijk voor de klant“, zegt Rajan, die inmiddels een grote kennis heeft opgedaan van het Nederlandse jargon in de sociale zekerheid.

Voor de programmeurs in India aan het werk konden, moesten eerst de eisen en specificaties van UWV in het Engels vertaald worden. Op basis daarvan wordt het systeem gebouwd, waarna alles weer naar het Nederlands wordt vertaald. Rajan houdt toezicht op de vertaalbureaus, met hulp van Nederlandse collega's.

De opdracht is niet alleen opmerkelijk omdat Indiase it'ers zich moeten verdiepen in de typisch Nederlandse taal en finesses van de werknemersverzekeringen. De keuze van UWV om een groot deel van het werk in India te laten doen, is ook iets nieuws. Want veel overheden en publieke organisaties hebben die stap nog niet gezet, zegt André ten Damme, de financiële man van Capgemini in Nederland. “Nederland loopt niet voorop met het outsourcen naar India. Maar UWV doet het wel.“ Natuurlijk gingen daar wel discussies aan vooraf, weet Gupta.

De voordelen voor de uitkeringsorganisatie zijn duidelijk: lagere kosten, een professionele organisatie in India - en het systeem kan op tijd klaar zijn. Het wordt bovendien gemaakt door it'ers die vaak een betere opleiding hebben gevolgd dan hun Nederlandse collega's. Capgemini begon in mei vorig jaar met zestien mensen aan de UWV-opdracht, inmiddels werken er 55 mensen aan.

Het nieuwe computersysteem moet de administratieve lasten voor het bedrijfsleven verlagen. Gegevens hoeven straks nog maar één keer opgevraagd te worden en de Belastingdienst gaat de premies innen. UWV stelt de salarisgegevens beschikbaar aan iedere instantie die ze nodig heeft. Straks heeft UWV ook zelf één systeem, dat op termijn in alle vestigingen moet werken.

De Indiërs mogen het UWV-systeem dan ontwerpen, zelf kennen ze geen sociale zekerheid. Een klein pensioen, eventueel uit te keren bij arbeidsongeschiktheid, is alles. “Wij hebben geen garantie op werkgelegenheid en ook geen werkloosheidsuitkering“, zegt Gupta met een vrolijke lach. Want zoals het nu gaat met de ict in India, hoeft voorlopig niemand bang te zijn om werkloos thuis te zitten.

Deel dit artikel