Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Snowden: Chinezen vaak doelwit NSA

Home

Redactie

Een doek langs de kant van de weg in Hongkong met daarop een steunbetuiging aan klokkenluider Snowden © AFP
Update

De Amerikaanse geheime dienst NSA heeft enorme hoeveelheden tekstberichten uit China onderschept. Dat zei klokkenluider Edward Snowden tegen de Engelstalige Chinese krant South China Morning Post.

Volgens de Amerikaanse klokkenluider zijn Chinese telecombedrijven een aantrekkelijk doelwit voor de NSA. Chinezen communiceren zowel zakelijk als privé massaal per sms. Zo zouden in 2012 ongeveer 900 miljard tekstberichten zijn verzonden in China, berichtte de krant zondag.

De NSA had het volgens Snowden niet alleen voorzien op Chinese telecomproviders. Ook de gerenommeerde universiteit Tsinghua in Peking zou regelmatig zijn gehackt. Volgens Snowden wist de dienst in een enkele dag in januari in te breken in zeker 63 computers en servers van de universiteit, die tevens een van de hoogst aangeschreven onderzoekinstituten is in China.

Volgens Snowden waren ook computers aangesloten bij internetprovider Pacnet in 2009 het doelwit van Amerikaanse hacks, maar ligt die operatie sindsdien stil. De in Hongkong gevestigde provider heeft een van de grootste glasvezelnetwerken in de regio, met meer dan 46.000 kilometer aan verbindingen tussen onder meer Hongkong, China, Korea, Japan, Taiwan, de Filipijnen en Singapore. Ook heeft het bedrijf kantoren in Nederland en de Verenigde Staten.

Lees verder na de advertentie
Een vrouw in Beijing met haar smartphone. © AFP


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Deel dit artikel