Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Snelle prijsdaling huis kan meer zekerheid brengen

Home

Wybo Algra

© anp

De huizenprijzen moeten omlaag, dat zullen huiseigenaren grif beamen. Behalve als het over hun eigen huis gaat. Woningmarktdeskundigen kenden dat fenomeen al lang, maar medewerkers van De Nederlandsche Bank (DNB) staven het nu met hard onderzoek, gisteren gepubliceerd in het blad Economisch Statistische Berichten.

Volgens hen verklaart het structureel overschatten van de waarde van het eigen huis dat de verkoopprijzen zo langzaam dalen ofwel, in vaktermen, een 'zachte landing' maken.

Daarbij baseren de onderzoekers zich op enquêtes in opdracht van DNB zelf en statistieken van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Daaruit blijkt dat de gemiddelde woningeigenaar denkt dat zijn eigen huis de afgelopen jaren ongeveer evenveel waard is gebleven. Dit terwijl de feitelijke woningprijzen duidelijk zijn gedaald, met maar liefst 13 procent sinds 2008.

Er zijn zelfs huiseigenaren die verwachten dat hun eigen huis, tegen de trend in, nog wel wat in waarde zal stijgen. Soms is dat realistisch, gezien de locatie of een goed geslaagde verbouwing; maar volgens de DNB-onderzoekers betekent het vooral dat huiseigenaren moeite hebben om objectief te oordelen over de aantrekkelijkheid van hun eigen huis.

Om het grenzeloze optimisme van huiseigenaren te verklaren graven de DNB'ers diep in de psychologische theorieën over bijvoorbeeld 'verliesaversie': mensen vertikken het om hun huis voor minder te verkopen dan het aankoopbedrag of hun hypotheeksom.

Een andere verklaring is het zogeheten 'endowment-effect': mensen vinden iets dat van henzelf is meer waard dan hetzelfde product voor ze het kochten. Indeling en inrichting zijn precies zoals ze het willen. De potentiële koper ziet juist op tegen de kosten die hij moet maken om het allemaal naar zijn smaak aan te passen.

Dat de huizenprijzen geen harde smak maken maar geleidelijk dalen, heeft voor- en nadelen. Een snelle prijsdaling is op korte termijn ongunstig voor woningeigenaren en banken, die hun vermogen en de waarde van hun onderpand zien dalen. Dat kan een negatief effect hebben op het consumentenvertrouwen en daarmee op de economische groei. Maar als de huizenprijzen sneller het dieptepunt bereiken, komt er wel sneller een einde aan de onzekerheid over de prijsontwikkeling.

Juist vanwege die onzekerheid durven veel mensen nu geen huis te kopen. Trouw merkte dat bij terugkeer naar de bezitters van acht te koop aangeboden woningen, die dit voorjaar werden geportretteerd. Na een 'stille zomer' lijkt een van de acht huizen binnenkort eindelijk te worden verkocht. Drie eigenaren hebben de prijs voor hun woning met circa 5 procent laten zakken.Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie