Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Snelle pickles van verse groenten

Home

Rianne Buis

Geen Arabisch maal is compleet zonder tafelzuur. Overal in het Midden-Oosten en in Noord-Afrika vind je dan ook vaten en potten met ingemaakte citroenen, bloemkool, witte en rode kool, pepers en paprika’s, aubergines, komkommers en ga zo maar door. Hoewel inleggen in het zuur oorspronkelijk vooral als conserveringsmethode werd toegepast, is men door de eeuwen heen verslingerd geraakt aan de pickles. Vandaar dat ze nooit aan populariteit hebben ingeboet. Neem nou falafel, daar horen gewoon een paar scheppen tafelzuur op! Het maken van lang houdbare pickles vereist grote zorgvuldigheid en flink wat tijd. Van mijn favoriete chefkok in Portland, Gabriel Rucker, leerde ik een snelle methode voor heerlijke pickles, zonder steriliseren van potten en vele malen opkoken van inlegvocht. Anders dan in het Midden-Oosten wordt het zuur getemperd door zoet: er gaat flink wat suiker in het vocht.

Je kunt eindeloos picklen naar eigen smaak en ideeën. Gebruik rauwe of kort geblancheerde groenten, en verrijk het geheel met specerijen als venkel-, mosterd- of korianderzaad, jeneverbessen, allspice en/of verse kruiden.

De methode is als volgt. Gebruik een zuurbestendige pan, dus geen aluminium. Een geëmailleerde of roestvrijstalen pan is prima. Breng ongeveer 3 dl ciderazijn aan de kook met een scheut water, 125 g suiker, enkele theelepels zout en het sap van 1 citroen. Voeg specerijen naar smaak toe, een laurierblad is lekker, een vers rood pepertje geeft pit, een stukje kaneelstok maakt het zoet en intrigerend. Voeg dan het sap van 1/2 citroen toe. Kook het geheel enkele minuten door en proef. Moet er meer zuur in? Meer zoet? Pas de smaak aan tot het perfect is. Giet dan het zoetzure vocht over kleingesneden groenten naar keus. Erg lekker zijn dunne plakjes radijs, reepjes wortel of pastinaak, heel kort gekookte sperziebonen of broccoli, flinterdunne plakjes rauwe biet of net gare bietjes, repen paprika, plakjes venkel, komkommer, enz. Voeg eventueel takjes verse kruiden toe, zoals dragon, dille, venkel of rozemarijn. (verwijder de kruiden voor het opdienen, want ze worden grijzig en zijn niet echt presentabel.)

Zelfgemaakte pickles kun je na 1-2 uur intrekken al eten, maar als je ze goed afdekt, blijven ze in de koelkast zeker een maand goed. Pickles zijn echt wat je noemt een appetizer: ze wekken de eetlust op. Heerlijk met stoer bruin brood en zoute boter. Of met knapperig stokbrood en grassige olijfolie. Ze combineren goed met salami, dunne plakjes rauwe ham, rookworst of pikante kaas.

Deel dit artikel