Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Snelle opmars hamburger, pizza en kant-en-klaar hap

Home

Van onze redactie economie ZOETERMEER - Nederland raakt steeds meer in de ban van de kant-en-klare maaltijden en hapjes tussendoor. Het aantal zogenoemde fastfood-restaurants groeide in een jaar tijd met twintig procent. Zaken als McDonald's en de Pizza Hut danken deze groei vooral aan de verruiming van de winkeltijden.

Fastfood-restaurants zijn vaak in de buurt van winkelcentra gevestigd. Zij profiteren daardoor van het feit dat de meeste supermarkten hun deuren langer openhouden en dat gemeenten steeds meer koopzondagen toestaan. Ook de lunchrooms pikken hun graantje mee. De laatste twaalf maanden (tot 1 juli van dit jaar) ging er zes procent nieuwe lunchrooms open, zo maakte het bedrijfschap horeca gisteren bekend.

Ook de omzet van hele snelle-hap-sector (inclusief cafetaria's en 'gewone' broodjeszaken) groeide sterk: in de eerste zes maanden van dit jaar met vijf procent. Die groei komt niet alleen uit de nieuwe vestigingen. In de al bestaande zaken werd het dus ook drukker. Die omzetgroei “is meer dan ze (de zaken) de laatste jaren gewend waren”, zegt de woordvoerder van het bedrijfschap.

Toch laten deze cijfers nog niet volledig zien hoe snel Nederland bezwijkt voor de hamburgers, kippenpoten, pizza's en de gemaksproducten. Want sinds de ruimere winkeltijden werpen vele supermarkten zich op grote schaal op horeca. Vendex komt met de gemakswinkels VIA, Albert Heijn schept in zijn nieuwste winkels voor de klant een warme maaltijd uit de 'grote pan'.

Maar niet iedereen in de snelle-hap-sector gaat het goed. De traditionele snackbar en cafetaria delen niet mee in de groei. De afgelopen twaalf maanden bleef hun aantal gelijk. Eerder al werd bekend dat zij over 1996 ruuim vijf procent minder omzet draaiden. Zij hielden daar toen ook de supers met hun kant-en-klare maaltijden en luxe broodjes uit het koelvak voor verantwoordelijk.

Het bedrijfschap zegt nog geen onderzoek te hebben gedaan waarom snackbar en cafetaria niet mee groeien. Maar volgens de woordvoerder heeft het vaak met hun vestigingsplaats te maken. “Ze liggen losjes door de hele stad, niet zoals de fastfood-restaurants altijd in het centrum.” Maar dat het buiten het stadshart ook anders kan, laten de wegrestaurants zien. Hun aantal steeg met twaalf procent.

De horeca-sector nam als geheel met 1,2 procent toe. Het bedrijfschap noemt het verder zeer opmerkelijk dat voor het eerst in jaren het aantal kroegen toenam. Zij het dan licht, met slechts 0,7 procent.

Het succes van de supermarkten in de horeca en het succes van de fastfood-restaurants zorgt er bovendien voor dat de twee elkaar plots weinig meer te vertellen hebben. Nog twee jaar terug maakte McDonald's bekend eind '97 op grote schaal vestigingen te gaan openen in supermarkten. Beide partijen zagen toen alleen voordelen: de hamburgergigant zou er in één klap veel nieuwe vestigingen bij krijgen. De supermarkten dachten zo extra klanten te kunnen trekken en extra geld te verdienen aan onderhuur van een hoek in hun winkel.

Van dat plan komt nu niets meer terecht. De supermarkten en McDonald's roepen nu elk om het hardst de ander niet meer nodig te hebben. “We hebben de prioriteit verlegd”, zegt woordvoerster S. van der Salm van McDonald's. “Wij gaan nu in de eerste plaats zoeken naar plekken waar we een nieuwe volledige McDonald's kunnen vestigen.”

“In de supermarkten zouden we slechts een deel van onze producten hebben kunnen verkopen, terwijl we de klanten de hele McDonald's-ervaring willen bieden, met de gezelligheid die daar bij hoort”, aldus Van der Salm. McDonald's heeft nu 161 vestigingen in Nederland. Dat kunnen er in 2000 zeker 200 zijn, zegt Van der Salm. Over groei van de werkgelegenheid laat het bedrijfschap zich niet uit. Wel neemt het aantal flexwerkers verder toe. Momenteel werkt 36 procent van de werknemers op een afroep-contract (een jaar geleden was dat 31 procent); 56 procent is in vaste dienst.Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie