Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Sneeuw is als een spiegel voor de zon(nepanelen)

Home

Vincent Dekker

Een randje ijs/sneeuw bedekte een paar panelen voor ongeveer een kwart. Dat drukt de opbrengst van álle panelen.
Weblog

De zon staat te schitteren in een strakblauwe lucht. Veel beter kunnen mijn panelen het niet treffen. Maar nu komt er sneeuw, en dat lijkt bijna hetzelfde als je zonnepanelen afdekken met een spiegel.

De afgelopen dagen noteerde ik 's avonds in opperbeste stemming zes kiloWattuur als dagopbrengst. Zulke mooie vangsten heb ik in november, december en januari niet gezien. In december en januari kwam ik gemiddeld niet veel hoger dan welgeteld één kWh per dag.
Afgelopen maandag was echter juist het absolte dieptepunt tot nu toe: pakweg 0,2 kWh. Zelfs midden op de dag floepte de omvormer soms helemaal uit, alsof het nacht was. Het was dan ook een as-asgrauwe dag, waarop het ook nog eens begon te sneeuwen.
Dinsdagochtend lag er een laagje sneeuw op mijn zonnepanelen. En omdat het een paar dagen schitterend zonnig zou worden, besloot ik die sneeuw één dag te laten liggen en de volgende ochtend te verwijderen. Om te zien hoeveel dat aan stroomopbrengst zou schelen.

Het experiment is deels mislukt. Woensdagochtend bleek de meeste sneeuw al verdwenen, kennelijk in de loop van dinsdag weggesmolten. Een randje ijs/verharde sneeuw onderaan de panelen die een beetje in de schaduw van een andere rij staan was er nog van over. Het bedekte ongeveer een kwart van die rij panelen. Dat heb ik met een zacht borsteltje voorzichtig kunnen verwijderen, zodat op woensdag de zon weer onbelemmerd toegang had tot 99 procent van mijn panelen.

Toch was er al een flink verschil te zien bij de stroomopbrengst. Dinsdag 4 kWh, woensdag 6. Omdat ze in serie staan, bepalen de slechtst presterende panelen de opbrengst van alle twaalf panelen. De rij met het sneeuwrandje was de hele dinsdag voor minstens een kwart afgedekt, dus dan had ik over een hele dag 4,5 in plaats van 6 kWh moeten binnenkrijgen. Maar het waren dus 'slechts' 4 kWh, uiteraard omdat de sneeuw eerst nog een korte tijd alle panelen helemaal bedekte.
Sneeuw is, als het op je panelen ligt, dus geen stroomvriend. Niet gek natuurlijk: sneeuw weerkaatst het zonlicht héél goed. En dus is er onder een sneeuwlaagje veel minder licht om in stroom om te zetten.

Als ik de kans krijg, zal ik het experiment de komende dagen nog één keer herhalen. Maar daarna weet ik het zeker: als er zonnige winterdagen aankomen, veeg ik eerst even de sneeuw van mijn panelen.
Hoe zouden ze dat in Zwitserland doen, en andere landen met veel sneeuw? Je ziet daar toch ook panelen op de daken...

Reactie op reacties, tot en met 4 februari 10:00 uur:
@roeland: bij ons geentv's in stand-by en dergelijke. Ons 'sluipverbruik' is dat van het modem voor telefoon en internet; met zo'n 10 kWh in de maand hebben we het wel gehad.

@hektor: ik heb geen zes maar twaalf panelen, dus dan valt 't jou nog meer tegen. Maar je moet de opbrengst van een heel jaar bekijken. In De zomer kwam ik op ruim 300 kWh per maand, veel meer dan ik gebruikte. Over een heel jaar wordt het iets tussen 2700 en 2900, vermoed ik.

@Aris Kindt: Ik raad iedereen af om voor een paar dubbeltjes gekke fratsen uit te halen. Maar op mijn goed bereikbare platte dak moet ik moeite doen om uit te glijden. En panelen sneeuwvrij maken heeft alleen zin bij de combinatie 'eerst sneeuw, dan felle zon', en die heb in Nederland één of twee keer per jaar. Bovendien: bij een beetje sneeuw doet de zon zelf het schoonmaakwerk, zo blijkt dus...Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie