Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Sluseholmen: Deens Amsterdam

Home

Petra Sjouwerman

De pas opgeleverde wijk Sluseholmen in het Kopenhaagse havengebied is gemodelleerd naar het Amsterdamse Java-eiland.

Op deze kille dag schijnt er een waterig zonnetje op Sluseholmen, de nieuwe wijk die dit voorjaar is opgeleverd in het Kopenhaagse havengebied. ’Het Deense Amsterdam’ wordt de wijk nu al genoemd, want voor de transformatie van havengebied tot woongebied deed Kopenhagen inspiratie op in Amsterdam. De gemeente was zo gecharmeerd van het Amsterdamse Java-eiland, dat ze de Nederlandse architect hiervan, Sjoerd Soeters, de opdracht gaf om een vergelijkbaar woongebied te ontwerpen.

Sluseholmen, dat voorheen bij Kopenhagenaren vooral bekend was vanwege het nabijgelegen belastingkantoor, bestaat uit 1200 woningen van verschillende typen en is gebouwd langs een hoofdgracht en verschillende dwarsgrachten. Jens Krusaa, projectmanager van Kopenhagen Stads- en Havenontwikkeling, geeft een rondleiding en wijst trots op de licht bollende bruggen. „Net Amsterdam”, zegt hij.

Sluseholmen bestaat uit woonblokken die aan alle kanten op het water zijn gericht, zodat alle bewoners uitzicht hebben op grachten of de haven. „Het water is zo schoon, dat de bewoners hier een rondje door de grachten kunnen zwemmen”, aldus Krusaa.

De 34-jarige Camilla woont hier al sinds 2006. „We hebben een prachtig uitzicht en toch is het maar dertig minuutjes fietsen van het centrum”, zegt ze. De binnenplaats van haar huizenblok is ingericht met een gemeenschappelijke tuin. Haar auto parkeert ze in de ondergrondse garage.

Camilla ziet maar één nadeel. „Het is moeilijk om te ramen te lappen, ze zijn zo groot. Nederlanders zijn zeker meer gewend aan grote ramen dan wij”, grinnikt ze. Jammer vindt ze ook dat er nog veel appartementen leeg staan. „Ik hoop dat er binnenkort meer bewoners komen.”

Pas iets meer dan de helft van de appartementen zijn verkocht of verhuurd. Een huurwoning in Sluseholmen kost tussen de 1200 en 1600 euro per maand. Om meer bewoners te trekken, heeft de woningbouwvereniging de huur onlangs met 20 procent verlaagd, ook voor huurders die er al wonen. Woningbouwverenigingen onderzoeken op dit moment of zij koopwoningen in de wijk kunnen overnemen van bouwondernemers die door de economische crisis in moeilijkheden zijn geraakt.

Bewoonster Tine (28), die moederschapsverlof heeft en met haar zoontje in een speeltuintje zit, vindt het spijtig dat er geen kinderdagverblijf is, geen winkels en cafeetjes. „Er is alleen één supermarkt.”

„Op de begane grond hadden we geen appartementen moeten maken, maar winkels”, zegt Krusaa. Ook Klaus Bondam, één van de burgemeesters van Kopenhagen, heeft onlangs in de Deense pers toegegeven dat politici te haastige beslissingen hebben genomen voor dit zuidelijke havengebied dat in verschillende fasen wordt ontwikkeld. „Voortaan moeten we woningen en bedrijven beter mixen”, verklaarde hij.

De Denen zijn niet gewend zo compact te bouwen als de Nederlanders. Dit merkten de Denen aan den lijve, toen bleek dat de stadsbus niet kan keren in de wijk. Sluseholmen moet nog drie jaar moeten wachten op een busverbinding, die pas mogelijk is als er een verbindende brug klaar is. Tot die tijd moeten de bewoners het doen met een waterbus.

Lees verder na de advertentie
De nieuwe Kopenhaagse wijk Sluseholmen is, net als het Amsterdamse Java-eiland, gebouwd langs een hoofdgracht en verschillende dwarsgrachten. (Trouw)
(Trouw)
(Trouw)
Eén van de woonblokken in Sluseholmen. (FOTO'S TOM JERSÿ)

Deel dit artikel