Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Slechtvalk houdt Belgen aan beeldscherm gekluisterd

Home

Gabriella Codonesu

© anp

België is volledig in de ban van de slechtvalk. Sinds maart kunnen de Belgen een livestream volgen van een nest slechtvalken in de kathedraal van Brussel. De site kreeg al meer dan 1,75 miljoen bezoekers uit 146 verschillende landen.

Veel Belgen zitten al weken aan hun beeldscherm gekluisterd, kijkend naar twee pluizige vogels die hoog boven Brussel een dutje aan het doen zijn. Soms zie je de beesten wat versuft naar buiten staren of wat rondlopen.

De webcam op de kathedraal staat er sinds maart dit jaar. Eerst konden de Belgen nog kijken naar een paar baksteenrode eieren, maar die zijn inmiddels uitgekomen en de vogels zijn een flink stuk groter geworden. Een tweede webcam staat alvast buiten de kathedraal, voor wanneer de vogels besluiten uit te vliegen.

Bevers, vossen en zeearends
De livestreams van schattige dieren zijn niet aan te slepen. Ook in Nederland kun je kijken naar verschillende beesten, zoals bevers, vossen en zeearends. Zo zagen bezoekers live een aantal jonge vosjes in de vossenburcht geboren worden en ook de oehoe's in een steengroeve in de Achterhoek kunnen al een tijdje worden gevolgd; deze webcamera ging al in december aan.

Toch is het succes van de slechtvalken uniek. Deze week nog bekeken meer dan 50 duizend mensen het nest. En niet alleen de Belgen zijn verslaafd aan de vogels, ook andere landen doen vrolijk mee. De meeste birdwatchers kwamen, in die volgorde, uit België, Frankrijk, Israël, Rusland, Portugal, het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Andorra, de Verenigde Staten en Duitsland.

Voor vogelliefhebbers die nu ook benieuwd zijn geworden naar de escapades van de slechtvalk: de stream is nog te volgen tot 24 mei.

Lees verder na de advertentie
Niet veel actie: de vogels kijken wat versuft naar buiten. © Livestream Valken Voor Iedereen

Deel dit artikel