Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Slag om Kobani: de eer van IS én van de VS staat op het spel

Home

Ghassan Dahhan

Een Turkse vrouw en man kijken van de Turkse kant van de grens naar de strijd tussen Koerden en djihadisten, die gaande is in het Syrische stadje Kobani. © epa

Niemand kon ooit vermoeden dat het kleine grensplaatsje Kobani zo'n belangrijke rol zou vervullen in de strijd om het Midden-Oosten. Het is de plek waar de oorlogskaravaan van Islamitische Staat (IS) tot stilstand dreigt te komen. Koerdische strijders en Amerikaanse straaljagers brengen de ene na de andere IS-strijder om het leven. Voor de djihadisten staat de mantra van onoverwinnelijkheid op het spel.

De djihadisten staan voor een dilemma: gaan ze door met de aanval, dan zullen de verliezen ongetwijfeld toenemen. En dat voor een uitkomst die nog onzeker is - de Amerikanen bevoorraden de Koerdische strijders inmiddels met wapens, een zet die tot voor kort ondenkbaar was.

Trekt IS zich terug, dan is het gedaan met zijn reputatie en bevrijdt het zijn tegenstanders van de angst om de strijd aan te gaan. IS kan zich niet permitteren om te verliezen van een opponent die het zelf eerder omschreef als een slechtbewapende club van 'afvalligen'. De aanwezigheid van honderden ongesluierde vrouwen bij de Koerden, maakt een aftocht des te smadelijker.

IS kiest daarom voor eerbehoud en probeert de vernederingen - er zijn al veel prominente strijders omgekomen in slag om Kobani - weg te spoelen met een nieuw offensief. De groep probeerde gisteren de stad te omsingelen zodat Koerdische versterkingen uit Irak hun broeders niet kunnen bereiken.

Verdrievoudigd
Dat IS zich bekommert om zoiets abstracts als reputatie is overigens goed te begrijpen. Om zijn ambities waar te maken, heeft IS rekruten nodig. En er is maar één manier om hen aan te trekken: succes op het slagveld.

Sinds de grote veroveringstocht in juni, waarbij IS de tweede stad van Irak in handen kreeg, is de organisatie verdrievoudigd in omvang. Het succes van IS heeft een grote aantrekkingskracht op collega-rebellen - duizenden verlieten deze zomer hun organisaties en sloten zich aan bij IS.

Lees verder na de advertentie
Om zijn ambities waar te maken, heeft IS rekruten nodig. En er is maar één manier om hen aan te trekken: succes op het slagveld

IS moet de strijd in Kobani daarom winnen, wil het nieuwe rekruten blijven aantrekken, en belangrijker: afvalligheid binnen de eigen gelederen voorkomen. Er zijn genoeg concurrenten die maar al te graag ontevreden of gedemoraliseerde IS-strijders zouden willen opnemen, zoals Al-Kaida. Deze organisatie zag honderden van haar leden in de afgelopen maanden om diezelfde redenen juist overlopen naar IS.

Kwetsbaar
In zijn blinde streven om Kobani in te nemen, zet IS ook zijn toekomst op het spel. De groepering vecht nu op veel fronten tegelijk, waardoor IS gedwongen is zich te verspreiden. IS heeft al enkele duizenden strijders naar Kobani gestuurd vanuit zijn hoofdkwartier Rakka, onder wie ook een aantal Nederlanders. Daardoor wordt IS kwetsbaarder op andere plaatsen.

Daarnaast hebben de Amerikanen de luchtaanvallen op Kobani opgevoerd en hun eer deels verbonden aan de stad. De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry noemde de slag om Kobani een omslagpunt in de strijd tegen IS dat niet als 'verschrikkelijk voorbeeld' mag dienen voor de internationale onwil de bestrijders van IS te hulp te schieten.

De wapenzendingen van de VS zijn echter ontoereikend om de Koerden in Kobani uit de gevarenzone te houden. Hoewel IS gisteren geen bres wist te slaan in de verdediging van Kobani, meldden de Amerikanen opnieuw dat de kans groot is dat de stad alsnog in handen valt van de djihadisten.

John Kerry noemde de slag om Kobani een omslagpunt in de strijd tegen IS

Deel dit artikel

Om zijn ambities waar te maken, heeft IS rekruten nodig. En er is maar één manier om hen aan te trekken: succes op het slagveld

John Kerry noemde de slag om Kobani een omslagpunt in de strijd tegen IS