Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Skiën op de rand van de woestijn

Home

NIELS POSTHUMUS

Sneeuw in Marokko is heus niet zo gek. Skiressort Oukaimeden ligt op 2600 meter hoogte in de Hoge Atlas, het is er koud genoeg. Toch kan skiën alleen insjallah - als God het wil.

Het wintersportseizoen in Marokko is kort dit jaar. Een stoeltjeslift van het Oostenrijkse bedrijf Doppelmayr brengt begin januari slechts een handjevol mensen naar de top van de 3.265 meter hoge berg Jbel Oukaimeden. De gebedsoproep van de lokale muezzin schalt iets na het middaguur door het verlaten dal onder hen. Het is ijskoud op de top, maar veel sneeuw ligt er niet.

Marokkaanse skileraren staan werkloos, maar in vol ornaat klaar om op de foto te gaan met de enkeling die de tocht naar boven heeft ondernomen. Het is een wat troosteloos schouwspel. Alleen op schaduwplekken langs de helling ligt genoeg sneeuw voor een kiekje: op ski's in de Sahara.

Skiressort Oukaimeden ligt in het Hoge Atlasgebergte, de bergrug die het mediterrane noordwesten van Marokko scheidt van de woestijn in het zuiden en oosten. Natuurlijk is het skiseizoen op de rand van de Sahara elk jaar wat korter dan dat in de Europese Alpen. Dat is onontkoombaar zo veel dichter bij de evenaar. Maar dat er begin januari nog zo weinig sneeuw ligt, is vrij uitzonderlijk.

"Normaal start het skiseizoen al in december", verzekert Abdelouahid el-Qarchi. Hij zit in het informatiekantoor aan de voet van de steile weg die in een half uur naar Oukaimeden voert. De wuivende palmen van de stad Marrakesh zijn een half uur rijden de andere kant op. "Drie jaar geleden lag er in november al voldoende sneeuw om te skiën."

Aan de temperatuur ligt het niet. Ook in de woestijn koelt het in de winter vooral 's nachts stevig af. Oukaimeden ligt met 2.600 meter bovendien hoog genoeg om het kwik ook overdag rond het vriespunt te houden. Het skigebied is door zijn geringe neerslag echter sterk afhankelijk van een klein aantal sneeuwstormen. Die zijn tot op heden uitgebleven.

Toch is iedereen in het dorp ervan overtuigd dat zij eind januari de lange latten kunnen onder binden. Dan ligt er elk jaar voldoende sneeuw. De charme schuilt er dan in dat skiërs hun sportdagen in Oukaimeden kunnen afwisselen met een middagje shoppen op de soeks (overdekte markten) van Marrakesh of een kameelsafari over de zandduinen van de Sahara.

Nederlanders hebben de exotische wintersportplaats echter nog niet ontdekt. Reisbureaus krijgen zelden aanvragen binnen voor skivakanties naar Marokko, leert een rondgang.

"Nederlanders zien we maar weinig", bevestigt Said Moukrim in Oukaimeden. "Spanjaarden komen hier veel, naast skiërs uit het Midden-Oosten en vooral erg veel Fransen." Ook trekt Oukaimeden veel rijke Marokkanen. Op topdagen verwelkomt het skidorp zo'n 2.500 bezoekers.

De 28-jarige Moukrim werkte jarenlang als barman in de après-ski bar van hotel Chez Juju. "De mensen komen daar na het skiën voor de glühwein", lacht hij. Chez Juju is één van de weinige gelegenheden die in de islamitische wintersportplaats alcohol mag schenken. Het hotel-restaurant ademt de sfeer van de Europese Alpen. De inrichting is in Tiroler stijl. Foto's van roemruchte Franse skigebieden sieren de houten wanden. In een pand om de hoek is de Alpin Français vereniging gevestigd, naast de skiverhuur.

Fransen stichtten skigebied Oukaimeden in 1948. Marokko was destijds nog een kolonie van Frank-rijk. Pas na de onafhankelijkheid in 1956 groeide het dorp uit tot een volwaardig skiressort, met een zo'n vijftien rode en blauwe pistes. De langste afdaling strekt zich uit over drie kilometer en daalt 850 meter af tot in het dorp. De afdalingen vanaf de top zijn geen van allen simpel. Sommige stukken doen haast wat off-piste aan.

De gebrekkige sneeuwzekerheid lijkt investeerders niet af te schrikken. Onder meer Bouwbedrijf Emaar uit Dubai heeft grote plannen in Oukaimeden, inclusief hotels en een golfbaan. Het probleem van de weersonzekerheid is dan ook relatief. "Ver van tevoren boeken is hier nooit gebruikelijk geweest", zegt Moukrim. "Maar alle hotels zijn binnen een dag volgeboekt, zodra er eenmaal wat sneeuw valt."

Wel is in Oukaimeden een mentaliteitsverandering nodig, wil het skigebied zich ook internationaal op de kaart zetten, meent de Fin Jarin Piela. Hij bouwde vorig jaar enkele luxueuze chalets rond hotel Club Louka, met 101 kamers het vlaggenschip van Oukaimeden. "Als er nu iets kapot gaat, dan blijft dat zo", zegt hij. "Niets wordt gerepareerd." Zo lang die houding niet verandert, is de luxe die Europese gasten wensen zelfs in het viersterrenhotel ver weg.

Deze weinige geliktheid is juist ook de charme van Oukaimeden. Het maakt dat skiërs zelfs op de drukste dagen genoeg ruimte hebben op de pistes. Skiën nabij de woestijn is bovendien spotgoed-koop. Een dagkaart voor alle liften kost nog geen tien euro.

Maar dan moet er wel sneeuw liggen. De voorspelling voor de komende week zijn niet gunstig. Maar er is altijd hoop. Vorig jaar voorspelde Moukrim op 7 januari de komst van zware sneeuwbuien. "Inshallah", voegde hij haast automatisch toe aan zijn weersvoorspelling, "als God het wil". De meeste mensen lachten hem uit. Maar de volgende ochtend lag Oukaimeden mooi wel opeens onder een dik pak sneeuw.

Deel dit artikel