Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Sjoerd Albert Lapré (1920-1999)

Home

Oud-voorzitter Sjoerd Albert Lapré van de Stichting Japanse Ereschulden (Jes) is dinsdag op 78-jarige leeftijd overleden.

Lapré was de spreekbuis van Indische Nederlanders, veteranen en Japanse oorlogsslachtoffers en drager van de Koninklijke Willemsorde dankzij zijn optreden als Knil-commandant. In 1997 bevorderde koningin Beatrix Lapré van majoor tot kolonel. De bevordering met twee rangen (overste of luitenant-kolonel werd overgeslagen) was nog niet eerder te beurt gevallen aan een militair buiten dienst.

Lapré, geboren in 1920 in Batavia, zat zelf drieëneenhalf jaar in een Japans interneringskamp en vocht na de oorlog mee in de 'politionele acties' tegen rebellerende Indonesiërs, in opdracht van de Nederlandse regering. Na de onafhankelijkheid van Indonesië nam hij het publiekelijk op voor Knil-soldaten die in de jaren daarna veelvuldig zijn beschuldigd van oorlogsmisdaden.

De Stichting Japanse Ereschulden werd in 1990 opgericht en streefde naar excuses van Japan en een schadevergoeding voor de Nederlandse slachtoffers tijdens de Tweede Wereldoorlog, onder andere 'troostmeisjes' en Nederlanders die in Jappenkampen zaten. Er sloten zich in totaal 77 000 mensen aan bij de Jes. In 1991 reisde Lapré achter koningin Beatrix aan naar Japan, die daar voor een staatsbezoek was. In haar kielzog stond hij de Japanse pers te woord om onwetend gehouden jonge Japanse generaties in te lichten over de rol van hun vaderland in de Tweede Wereldoorlog.

Het Jes kwam in 1997 in opspraak, door financieel wanbeheer en ruzies binnen het bestuur. Juli vorig jaar gaf Lapré zijn voorzitterschap op omdat hij er geen plezier meer in had.

Deel dit artikel