Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Sjoeltje van Medemblik is straks kapsalon

Home

door Elma Drayer

In de oude synagoge van Medemblik komt een kapsalon. Schokkend, vindt Soesja Ricardo. De gemeente moet de sjoel schenken aan de Joodse gemeenschap. Onzin, vindt de gemeente. “Ze hebben het gebouw zelf ooit verkocht.“

Het sjoeltje van Medemblik moet weer in handen komen van de Joodse gemeenschap, vindt Soesja Ricardo, voorzitter van de Stichting Synagoge Medemblik. Het monument uit 1808 aan het Gedempte Achterom, jarenlang eigendom van de gemeente, is onlangs verkocht aan een kapsalon.

De altijd al kleine Medemblikse Joodse gemeenschap was na de Tweede Wereldoorlog vrijwel verdwenen. In 1950 moest de sjoel verkocht. Sindsdien was het gebouwtje in gebruik als garage, moskee, galerie en lijstenmakerij. De gemeente Medemblik, inmiddels eigenaar, restaureerde het pand in de jaren tachtig, met subsidie van het rijk. De voorloper van de huidige Stichting Synagoge Medemblik mocht de ruimte aanvankelijk huren. Maar voor aankoop had de huurder nog geen geld; in juli 2004 moest de club eruit. “Wij vonden dat heel onfris“, zegt Soesja Ricardo.

De Stichting Synagoge Medemblik legt zich niet neer bij de verkoop. Bij de gemeente Medemblik groeit de stapel bezwaarschriften tegen de nieuwe commerciële bestemming. Ook is de landelijke Joodse gemeenschap gemobiliseerd.

De stichting wil dolgraag de sjoel in oude glorie herstellen, voor diensten, 'ontmoetingen' en 'culturele activiteiten'. Uit de collectieve Maror-gelden kwam al 2500 euro subsidie voor de inventaris.

Nu telt de Joodse achterban zo'n vijftig mensen. Maar dat kunnen er volgens de stichting zo meer worden als de sjoel weer in gebruik is.

Soesja Ricardo: “Overal in het land zie je een enorme terugkeer naar bewust Joods leven. Al die kleine sjoeltjes in de mediene worden in ere hersteld. Wij vinden dat de gemeente Medemblik een gebaar moet maken. Het gebouw aan ons moet schenken, of verkopen tegen een symbolisch bedrag. Dat zou een klein beetje goedmaken wat er in het verleden is gebeurd.“

Het gemeentebestuur van Medemblik voelt er niets voor. Woordvoerder G. van der Schaaf: “De Joodse gemeenschap heeft de synagoge zelf ooit verkocht. Ze heeft er jaren niet naar omgekeken. Toen we het gebouw aan dat groepje wilden verkopen, kreeg het de financiën niet rond. Kijk, wij kunnen voor iedereen wel vriendelijke regelingen treffen. Maar uiteindelijk draait de hele gemeenschap op voor de kosten.“

Deel dit artikel