Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Sjaron: Internationaal Hof sanctioneert aanslagen

Home

JERUZALEM - De Israëlische premier Ariël Sjaron heeft gisteren opdracht gegeven door te gaan met de aanleg van het 'veiligheidshek'.Hij beschuldigde het Internationaal Gerechtshof in Den Haag ervan de terreur tegen Israël te sanctioneren. Sjaron stelde dat de aanslag gisterochtend bij het grote busstation in Tel Aviv plaatsvond 'onder auspiciën' van de uitspraak van het hof.

Het Internationaal Gerechtshof had vrijdag geoordeeld dat 'de muur' die Israël bouwt op de Westelijke Jordaanoever illegaal is en moet worden afgebroken.

Bij de aanslag, de eerste in vier maanden, kwam een Israëlische soldate om. Volgens de politie ging het om een krachtig explosief, verstopt in struiken, dat tot ontploffing werd gebracht toen de bus optrok. De aanslag werd opgeëist door de aan de Fatahbeweging van Jasser Arafat gelieerde Al-Aksabrigades. Het zou een vergelding zijn voor de Israëlische 'moord' op twee leiders van de Brigades en de dood van andere Palestijnen eerder deze maand.

Volgens Israël is het aan de veiligheidsbarrière te danken dat er zo lang geen aanslag was gepleegd. Een woordvoerder van Al-Aksa stelde echter dat de aanslag bewijst dat de Palestijnen overal kunnen toeslaan, muur of geen muur.

De meeste Israëlische kranten veroordeelden gisteren (de eerste dag dat er weer kranten waren na de uitspraak van het hof) het 'advies' van het VN-hof. Veel commentatoren legden een verband tussen de uitspraak en de vijandige houding die de VN in hun ogen sinds jaar en dag innemen tegenover Israël. Opmerkelijk was ook dat columnisten die kritisch staan tegenover de aanleg van het veiligheidshek op Palestijns gebied, geen goed woord over hadden voor de rechters in Den Haag.

Zo hekelde columnist Nachoem Barnea in Jediot Achronot de 'hypocrisie' van het VN-hof, meer in het bijzonder van de Chinese president van het hof. ,,Zijn land heeft de vredelievende buur Tibet met geweld veroverd en vestigt in dit bezette gebied regimenten van Chinese kolonisten, terwijl het het internationaal recht en de wereldopinie aan zijn laars lapt. Vanuit moreel oogpunt heeft de president van het hof geen enkele recht Israël te veroordelen. Hij niet, zijn mederechters niet, en evenmin alle andere vertegenwoordigers van internationale organen. Ze zijn allemaal hypocriet. Wat ze van Israël eisen, zullen ze nooit van de VS, China, Rusland en tientallen andere landen die de wet schenden verlangen.”

Tegelijkertijd roept Barnea de Israëlische regering op 'wijs' te handelen en ,,het zo broodnodige veiligheidshek” langs de grens te laten lopen en niet door Palestijns gebied, ,,zodat we het hek snel hadden kunnen bouwen en zonder politieke schade.” Hij vervolgt: ,,Israël is in de ogen van een groot deel van de wereld een melaats land geworden. Het is nog geen Zuid-Afrika ten tijde van de apartheid, maar het behoort beslist tot dezelfde familie.”

De Algemene Vergadering van de VN stemt waarschijnlijk donderdag over een ontwerpresolutie die Israël veroordeelt voor de bouw van het veiligheidshek. Binnen het Palestijns Gezag heerst verdeeldheid of het wel zo slim is de Veiligheidsraad om sancties te vragen, die dan door een veto van de VS worden geblokkeerd. De suggestie is nu om tenminste te wachten tot na de verkiezingen in de VS in november.

Deel dit artikel