Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Singulariteiten

Home

JAN VISSER

De bladeren verkleuren, de (kraan)vogels trekken naar het zuiden, maar wat het weerbeeld betreft zou je niet zeggen dat de 'waarachtige herfst', oktober-november, gaande is. In het zuidoosten was het gistermiddag volkomen zomers met maxima tot meer dan 25'. Zo maten de Luchthaven Maastricht, Oost Maarland en Hoensbroek gisteren eensgezind 26.6'. Zulke hoge oktobermaxima zijn sedert 1983 niet meer in ons land waargenomen. Ook in de rest van het land terrasweer, met maxima tussen 17.3' te Stavoren en 24.8 in Oud Heusden. Veelal werden niet de zondagse waarden overtroffen, mogelijk door de sluierbewolking.

Dr. Visser uit Enkhuizen berichtte mij overigens dat de Kranenzomer van 3 tot 11 oktober een hele sterke singulariteit is. Over de periode 1880-1993 was er 81 keer een Kranenzomer en 80 % is volgens Visser veel voor een singulariteit ofwel geen Kranenzomertje maar een Kranenzomer! Een singulariteit is een datumgebonden weerverschijnsel en er zijn maar weinig meteorologen die met het begrip vertrouwd zijn, want men gebruikt ze te pas en te onpas. Om die reden het volgende: rustig en aangenaam herfstweer rond 11-12 oktober wordt het Gommaruszomertje genoemd (vooral bekend bij Vlaamse klimatologen) en mooi oktoberweer van 18 tot 22 oktober, wanneer de stoof- en suikerperen van de bomen gaan, heet het St. Lukaszomertje. Het begrip 'Indian Summer' hoort om verschillende redenen niet thuis in het Europese kalenderklimaat.

Vandaag is er eerst plaatselijk mist. Daarna zonneschijn maar vooral tijdens de middaguren van het westen uit ook enkele wolkenvelden. Deze behoren bij een zwak front. De middagtemperaturen lopen uiteen van 18' aan zee tot 23 plaatselijk in het oosten van het land. Verder waait er enige tijd een zwakke tot matige wind uit richtingen tussen west en zuidwest. Vooral in gebieden met weinig bewolking zijn de condities voor de vorming van dichte mist de komende nacht vrij groot.

Morgen kan de mist plaatselijk de gehele ochtend blijven hangen. Daarna breekt in de meeste regio's de zon door en stijgt de temperatuur tot 20'.

Boven de Caribische Zee tenslotte, groeit de tropische storm Roxanne vandaag uit tot orkaan. Roxanne is de 17de van het seizoen (de letter Q wordt niet gebruikt) en dat is het grootste aantal in meer dan 60 jaar.

Deel dit artikel