Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Sigaar en pijp iets minder slecht dan sigaret

Home

WAGENINGEN (ANP) - Het roken van sigaren of pijpen is iets minder schadelijk dan het roken van sigaretten. Gemiddeld leven de sigaar- en pijprokers twee jaar langer dan de sigarettengebruikers. Ook is de kans iets groter dat ze langer gezond blijven.

Dat blijkt uit onderzoek van de Wageningse epidemiologe Martinette Streppel. Zij vergeleek de gegevens van mannelijke rokers uit de zogeheten Zutphen Studie, een groep mensen die het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) al sinds 1960 volgt.

Mannen die meer dan dertig sigaretten per dag roken verkorten hun leven gemiddeld met negen jaar. Gebleken is dat degenen die het bij maximaal tien sigaretten houden gemiddeld vier jaar korter leven. Daarmee is volgens Streppel bewezen dat het wel degelijk uit maakt of iemand veel of weinig rookt.

Gematigde rokers missen volgens de onderzoekster zo'n drie gezonde jaren in hun leven. Zware rokers missen maar liefst elf gezonde jaren. De gemiddelde sigarettenroker beleeft zes gezonde jaren minder. Sigaren- en pijprokers hebben gemiddeld vijf gezonde jaren minder.

Streppel stelt dat haar onderzoek bewijst dat roken altijd schadelijk is, alleen is het gebruik van een sigaar of een pijp iets minder schadelijk omdat er minder wordt geïnhaleerd.

Deel dit artikel