Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Seksshops kunnen niet langer profiteren van 'bioscooptarief'

Home

Eveline de Ruiter

Een spannende film in een seksshop maakt van de cabine nog geen bioscoop. Het is ook geen theater, museum, pretpark of tentoonstelling en dus moet de btw omhoog, oordeelt het Europees hof.

Seksshops met privécabines waar bezoekers erotische films kunnen bekijken, vallen niet langer onder de noemer ’bioscopen’ en moeten daarom met een hoger btw-tarief belast worden. Dat heeft het Europees Hof van Justitie donderdag bepaald.

De uitspraak volgt zes jaar nadat een seksshophouder uit Gent een boete kreeg opgelegd van ruim 50.000 euro wegens het ontduiken van btw-belasting voor zijn privécabines. Hij zou volgens de Belgische staat ten onrechte het btw-tarief van zes procent gehanteerd hebben (het bioscooptarief) en werd opgedragen alsnog 21 procent btw-belasting af te dragen (het standaardtarief voor goederen en diensten in België).

De Belg weigerde en daagde de Belgische staat voor de rechtbank. Na meerdere cassaties (in Brugge en Gent) werd de zaak voorgelegd aan het Europees hof. De partijen konden het niet eens worden over de vraag: wat is een bioscoop?

Volgens de seksshophouder zijn het niet „het aantal stoelen, het soort films of de manier waarop ze geprojecteerd worden” die bepalen of er sprake is van een bioscoop. Hij stelde dat een privécabine gezien moet worden als „etablissement voor entertainment” (zoals de Hoge Raad in Nederland in soortgelijke zaken ook heeft bepaald).

De Belgische staat is (net als de Nederlandse) van mening dat er niet van een cinema gesproken mag worden, omdat een cabine slechts ruimte biedt aan één persoon. „Een bioscoop moet ruimte bieden aan meerdere personen, die gezamenlijk dezelfde film kijken” is de redenering.

Het Europees hof stelde de Belgische staat in het gelijk. Volgens Irene Burgers, hoogleraar internationaal belastingrecht aan de Rijksuniversiteit van Groningen, is de uitspraak bindend voor alle EU-leden, omdat het om een ’definitiekwestie’ gaat. „Het hof heeft een definitie gegeven en de leden dienen die te hanteren.”

Voor seksexploitanten in Nederland heeft de uitspraak van het hof gevolgen. De Hoge Raad bepaalde in 2008 dat privécabines wel als bioscoop gezien mogen worden. De Nederlandse staat had toen het nakijken. Vanaf nu geldt de Europese wet en kunnen seksshopshouders op een tarief van 19 procent rekenen (het hoogste btw-tarief in Nederland).

Met ingang van 1 januari 2008 is in de Nederlandse wet al opgenomen dat het verlaagde tarief niet geldt voor „peepshows, die primair zijn gericht op erotisch vermaak”. Die zouden geen vorm van ’kunst’ zijn.

Deel dit artikel