Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Scientology tekent bezwaar aan: 'We zijn wél een goed doel'

Home

Robin de Wever

Fragment uit een promotievideo van de Scientology Kerk.

De Scientology Kerk mag geen belastingaftrekbare giften gebruiken voor haar nieuwe gebouw, oordeelt de Belastingdienst. Scientology is immers geen goed doel - in tegenstelling tot de meeste andere religieuze organisaties. De Kerk gaat nu bezwaar aantekenen.

Het is Merel Remmerswaal van de Scientology Kerk een doorn in het oog. Haar organisatie streeft volgens de fiscus geen 'algemeen nut' na en dus mogen donateurs hun giften niet aftrekken van de inkomsten-belasting. Pijnlijk, want bij het sparen voor het nieuwe gebouw zijn belastingvoordelen van harte welkom.

De afgelopen jaren werkte de organisatie daarom met een soort sluiproute: giften voor het gebouw kwamen binnen via een stichting die wél zo'n algemeen nut-status (anbi-status) had gekregen. Nabesa ('Naar Een Betere Samenleving'), zoals het vehikel heet, zei onder meer maatschappelijke projecten te ondernemen.

Geen sluiproute meer
De sluiproute is inmiddels door de fiscus geblokkeerd, meldde Het Parool deze week. Als de kerk geen algemeen nut beoogt, mag het geen geld gebruiken van een zusterorganisatie die dat wél doet.

Een schande, vindt Remmerswaal, die werkt op het Amsterdamse hoofdkantoor. 'Iedere andere kerk is wél een goed doel, waarom wij niet? We zetten ons volop in voor een betere samenleving. Kijk maar naar ons anti-drugsprogramma.'

De focus van Scientology ligt veelal op het individu: centraal staat een psychologie die de gelovige zou ontdoen van negatieve lading. Tegelijk zegt de organisatie te streven naar een wereld vrij van oorlog, misdaad en 'waanzin'.

Scientology gaat in beroep
De kerk gaat stappen ondernemen, vertelt Remmerswaal, al wil ze nog niets loslaten over wat dat precies inhoudt. De vraag is hoe veel de organisatie juridisch nog te winnen heeft. De Hoge Raad bepaalde in 1985 al dat cursusgelden en donaties niet aftrekbaar zijn. In 2003 herhaalde de Raad dat oordeel min of meer.

Alleen al de hoogte van de cursusgelden wijst op een commercieel oogmerk, schreef de Belastingdienst ongeveer tien jaar gelden aan de kerkleiding. 'De prijzen variëren van 125 gulden voor een cursus voor beginners om vervolgens via bedragen van 6500 gulden voor meer gevorderden op te lopen tot 9800 gulden voor de cursussen voor zeer gevorderde cursisten. Ook de manier waarop Scientology cursisten werft, kan als commercieel worden bestempeld.'

Met andere woorden: de organisatie dient een particulier nut en heeft een te hoog commercieel gehalte. Van algemeen nut is daarom geen sprake. 'Het is nog maar de vraag beroep aantekenen nog zin heeft', vertelt een woordvoerder van de Belastingdienst.

'Uitspraak komt van hoogste rechter'
'De Hoge Raad is het hoogste juridische orgaan van ons land. Als je het niet eens bent met een uitspraak, heb je in principe nog maar één optie: het Europese Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg.'

Toch heeft de zaak mogelijk een twist: het is nog maar de vraag of de uitspraak van de Hoge Raad ook betrekking heeft op de kwestie die nu speelt. De Belastingdienst doet daarover nog uitspraken. 'Dit is een complexe juridische kwestie.'

'Er bestaat een aardige kans dat dit een hele nieuwe zaak is. Scientology kan dan bezwaar aantekenen en proberen aan te tonen waarom haar stichting wél een algemeen nut dient. Daarna kan het nog twee keer in beroep en uiteindelijk weer naar de Hoge Raad. In dat geval zijn ze nog wel even bezig.'

Lees verder na de advertentie

 
De cursusprijzen variëren van 125 gulden voor beginners en lopen op tot 9800 gulden voor de cursussen voor zeer gevorderde cursisten.
De Belastingdienst in een brief aan de Scientology Kerk

Deel dit artikel