Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Schutter moordpartij in Amerikaanse kerk krijgt doodstraf

Home

Dylann Roof op een foto waarmee hij poseerde op een racistische website. In zijn hand houdt hij de confederatieve vlag, waaronder de zuidelijke staten in de Amerikaanse burgeroorlog streden tegen de afschaffing van de slavernij. © AFP
Doodstraf

Dylann Roof, die negen mensen doodschoot in de zwarte Emanuelkerk in het Amerikaanse Charleston, is dinsdag ter dood veroordeeld. Het is de eerste keer dat de doodstraf is uitgesproken voor een 'hate crime', een overtreding van de Amerikaanse discriminatiewet.

Roof luisterde stoïcijns toe terwijl de uitspraak werd voorgelezen. "Ik vind nog steeds dat ik het moest doen", zei hij een paar uur daarvoor tegen de juryleden. De 22-jarige schutter toonde tijdens zijn proces geen berouw, stelde volledig toerekeningsvatbaar te zijn en vroeg niet om genade. Hij had ook levenslang kunnen krijgen, een straf waarvan een aantal nabestaanden van de vermoorde gelovigen voorstander was. Maar dat hoefde van hemzelf niet. "Ik heb het recht om jullie te vragen om levenslang te geven, maar ik weet niet goed wat voor zin dat heeft", zei Roof tegen de jury.

Roof opende in juni het vuur tijdens een bijeenkomst van een bijbelstudiegroep. Hij zat veertig minuten tussen de twaalf aanwezigen en begon tijdens het slotgebed te schieten. Hij vuur 75 keer. Drie mensen overleefden de schietpartij. De African Methodist Episcopal Church, die gebruik maakt van de Emanuelkerk, geldt als het hart van een van de grootste en oudste Afro-Amerikaans kerkgemeenschappen in het zuiden van de Verenigde Staten.

Lees verder na de advertentie

Psychische problemen

De dader gaf nooit een verklaring voor zijn daad. Hij zijn alleen dat 'iedereen die iets haat daar voor zichzelf een goede reden voor heeft'. Psychische problemen heeft hij naar eigen zeggen niet. In psychologie gelooft hij sowieso niet, schreef hij in een schrift. Hij noemde het 'een joodse uitvinding' die 'alleen maar aandoeningen verzint en mensen vertelt dat ze problemen hebben terwijl dat niet zo is'.

Roof, die zelf zijn verdediging voerde tijdens de laatste fase van het proces, vroeg de rechter na de uitspraak om nieuwe advocaten. De rechter gaf hier geen gehoor aan, omdat de advocaten hun werk volgens hem 'bewonderenswaardig' hadden gedaan. De advocaten verontschuldigden zich: "Het spijt ons dat tijdens het proces zo weinig duidelijk is geworden over de redenen voor deze tragedie".

Bij een hoger beroep zal ter discussie worden gesteld of Roof wel in staat was zijn eigen verdediging te voeren, zei Robert Dunham van de organisatie Death Penalty Information Center tegen persbureau Reuters. Advocaten zullen de rechters er waarschijnlijk van proberen te overtuigen dat psychische aandoeningen het Roof onmogelijk maakten zichzelf adequaat te verdedigen.

Roof staat ook nog terecht voor het hof van South Carolina wegens meervoudige moord. De openbaar aanklagers van de staat zullen ook de doodstraf eisen.Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie