Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Schutter haatte vooruitstrevende opvattingen kerk

Home

(Novum/AP) - De man die ervan verdacht wordt zondag in Knoxville in de Amerikaanse staat Tennessee twee kerkgangers te hebben doodgeschoten en zeven anderen te hebben verwond, zou de gemeente hebben uitgekozen uit haat voor de vooruitstrevende sociale opvattingen die de Tennessee Valley Unitarian Universalist Church aanhangt. Dat blijkt volgens de politie uit een vier kantjes tellende brief die de 58-jarige man in zijn auto had achtergelaten.

"Het lijkt er op alsof hij tot deze afschuwelijke daad is gekomen door zijn onvermogen om een baan te vinden, zijn frustratie daarover en zijn uitgesproken haat voor de vooruitstrevende beweging", zei politiechef Sterling Owen maandag. De schutter had 76 hagelpatronen bij zich en verwachtte blijkens zijn brief niet levend uit de kerk te komen, zei Owen.

De man, Jim Adkisson, was geen bekende in de kerkgemeente. Hij haalde uit een gitaarkoffer een jachtgeweer te voorschijn terwijl ongeveer tweehonderd mensen keken naar een opvoering van de musical 'Annie' door een groep kinderen. Hij loste drie schoten voordat kerkgangers hem wisten te overmeesteren. Twee mensen kwamen om het leven en zeven raakten gewond, van wie er maandag nog vijf in kritieke toestand verkeerden. De kinderen bleven allen ongedeerd.

De Unitarian Universalist Church zet zich onder meer in voor gelijke rechten voor vrouwen en homo's. De afdeling in Knoxville biedt bovendien hulp aan politieke vluchtelingen en daklozen en richtte ook een afdeling op van de burgerrechtenorganisatie ACLU. De unitariërs zijn voortgekomen uit een beweging die zich keerde tegen de orthodoxie van de puriteinen in New England.

Deel dit artikel