Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Schulz vreest voor een verloren generatie jongeren

Home

Ellen Nieuwenhuijze

Martin Schulz, voorzitter van het Europees Parlement: "We zijn wereldkampioenen in bezuinigen, maar we hebben minder ideeën als het aankomt op het stimuleren van groei." © reuters

Europa moet net zo ruimhartig de portemonnee trekken voor jonge werklozen als voor de banken, vindt Martin Schulz, voorzitter van het Europese Parlement. "We hebben de banken gered, maar lopen nu het risico een generatie aan jonge mensen te verliezen."

Sinds het uitbarsten van de crisis in Griekenland eind 2009, heeft de Europese Unie er alles aan gedaan om het faillissement van noodlijdende landen en hun onstabiele banksectoren te voorkomen. Maar liefst 700 miljard euro werd hiervoor opzij gezet.

Aan het sociale impact van de crisis, met meer dan 26 miljoen werklozen binnen de EU, is bar weinig gedaan, beweert Schulz. Hij vreest dat mensen hun vertrouwen verliezen in de Europese Unie verliezen. "Als de jongere generatie haar vertrouwen verliest, is in mijn ogen de Europese Unie echt in gevaar. Als we 700 miljard euro hebben om het bankensysteem te stabiliseren, moeten we minstens net zo veel hebben om de jonge generaties in worstelende landen te stabiliseren."

Schulz denkt aan landen als Griekenland, Spanje en delen van Italië en Portugal waarin een op de twee jongeren werkloos is. "Deze landen hebben misschien de best opgeleide generatie ooit, hun ouders hebben veel geld geïnvesteerd in de opleiding van hun kinderen. Nu de jongeren klaar zijn om te gaan werken, zegt de maatschappij: 'Sorry, geen plek voor jou'. We creëren een verloren generatie."

De voorzitter vindt dat de Europese Unie zich harder moet inspannen voor de volgende generatie. Schulz: "We zijn wereldkampioenen in bezuinigen, maar we hebben minder ideeën als het aankomt op het stimuleren van groei."

Plannen tegen jeugdwerkloosheid
Begin februari besloot de Europese Raad zes miljard euro opzij te zetten voor regio's waar de jeugdwerkloosheid meer dan 25 procent is. Een deel van dit geld zou kunnen gaan naar een 'youth employment guarantee'. Dit zou mensen onder de 25 binnen vier maanden na het afstuderen verzekeren van werk, verdere educatie of werkgerelateerde training.

Op de top van 14 en 15 maart zullen regeringsleiders uit de EU de gevolgen van de schuldencrisis bespreken.
 

Deel dit artikel