Schultz: Deel snelwegen later klaar voor 130 km/uur

home

ANP/Redactie

© ANP
Update

Als in 2012 de maximumsnelheid naar 130 kilometer per uur wordt opgeschroefd, is 20 procent van de snelwegen daar nog niet voldoende op toegerust. Dat zei minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) woensdag in een debat met de Tweede Kamer.

Volgens haar komt dat omdat maatregelen om de veiligheid te verbeteren pas later gereed zijn. Ze heeft ervoor gekozen om de verhoogde maximumsnelheid per 2012 te laten ingaan, ook op de wegen waar nog aanpassingen zullen volgen. Voor die aanpassingen neemt ze tot 2014 de tijd. Het debat over de nieuwe maximumsnelheid werd vanavond gestaakt en gaat op een andere dag verder.

Geen budget
Schults zei vanavond verder dat het niet vreemd is dat in het regeerakkoord geen bedrag is afgesproken om de verhoging van de maximumsnelheid op snelwegen mogelijk te maken. Ze reageerde daarmee op kritiek van CDA-Kamerlid Sander de Rouwe. Die vindt de plannen van Schultz, om onder meer een snelheid van 130 kilometer per uur mogelijk te maken, prima. Hij plaatst echter vraagtekens bij de hoge kosten. De Rouwe vindt investeringen logisch, maar 'niet de 132 miljoen euro waar de minister het nu over heeft'.

In tijden waarin iedereen de broekriem moet aanhalen vindt de CDA'er dat te duur. Hij wil daarom de snelheid alleen verhogen op wegen waar dat makkelijk kan, zonder veel aanvullende maatregelen (langere invoegstroken, minder afritten, wegversmallingen verwijderen).

Kamerlid Charlie Aptroot van coalitiepartner VVD schoot dat in het verkeerde keelgat. Hij vindt dat Schultz' plannen voldoen aan het regeerakkoord. De Rouwe wijst er echter op dat in dat akkoord geen budget is afgesproken en dat hij daarom nu op de rem trapt. Schultz erkende dat er geen budgetafspraak ligt, maar zei dat logisch uit het regeerakkoord voortvloeit dat er compenserende maatregelen genomen moeten worden. En dat die geld kosten. Ook wees ze erop dat ook aan andere plannen in het regeerakkoord niet een exact prijskaartje hangt.

De ruzie binnen de coalitiepartijen bracht Schultz niet van de kaart. 'Ik ga proberen de zorg bij het CDA en bij andere partijen weg te nemen. Ik denk dat het een goed voorstel is. Met deze coalitie heb je te maken met vele onzekerheden. We hebben een regeerakoord, maar zelfs dat blijkt multi-interpretabel te zijn.'

Lees verder na de advertentie

Trouw.nl is vernieuwd. Ter kennismaking mag u nu gratis onze artikelen lezen.

Deel dit artikel

Advertentie