Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Schuldbekentenis softenon 'historisch moment voor alle slachtoffers'

Home

Redactie

Slachtoffertjes van Thalidomide, zoals de werkzame stof in Softenon heet. © epa

De excuses die de fabrikant van het middel softenon voor het eerst heeft aangeboden, vormen een historisch moment voor alle slachtoffers. Dat verklaarde zaterdag de Stichting Nesos (Nederlandse Softenon Slachtoffers)

Topman Harald Stock van de Grünenthal Group uit het Duitse Aken bood de excuses aan bij de onthulling van een standbeeld voor de slachtoffers, in het nabijgelegen Stolberg. Door het middel softenon werden ruim 50 jaar geleden wereldwijd 10.000 baby's misvormd geboren.

De stichting die de belangen van softenonslachtoffers in Nederland behartigt, sluit zich wel aan bij kritiek van Duitse slachtoffers die vinden dat het beeld, dat is betaald door bedrijf, niet meer dan een pr-stunt is.

De excuses zijn ook onvoldoende voor veel slachtoffers. 'Het bedrijf moet de portemonnee opentrekken in plaats van zijn mond', zei advocaat Freddie Astbury zaterdag namens een stichting van Britse slachtoffers. Astbury is zelf zonder armen en benen geboren nadat zijn moeder het middel had genomen.

In Nederland zijn volgens de stichting 25 softenonslachtoffers bekend. Het aantal is beperkt gebleven omdat het middel als pijnstiller en tegen zwangerschapsbraken hier alleen op recept verkrijgbaar was en Nederlandse artsen enigszins terughoudend waren in het voorschrijven van nieuwe medicijnen.

Lees verder na de advertentie
Het Australische slachtoffer Lynette Rowe, geboren zonder armen en benen. © epaHet e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie