Schudder rukt op bij eikeloogst

home

WOUTER BAX

ZUNDERT - De eikeloogst is in volle gang. Op zorgvuldig uitgekozen locaties verzamelen boomkwekers honderden tonnen eikels om die tot volwassen bomen te laten uitgroeien. Vaak rapen bijklussers de eikels, maar de automatische 'bomenschudder' wint terrein.

De machine waarmee boomkweker P. van Aert uit Zundert de eikenbomen van hun eikels ontdoet, stuurt ongeveer een minuut lang een flinke trilling door de stam van een eik. De rijpe eikels vallen op een zeil en liggen letterlijk voor het oprapen. Van Aert rijdt elke dag twee uur van de kwekerij naar het oogstgebied langs de rijksweg tussen Elsendorp en De Rips. Niet voor niets zoekt hij het zo ver in Brabant, want eikels zijn er in vele kwaliteiten.

Het terrein waar Van Aert zijn eikels oogst, wordt regelmatig bezocht door inspecteurs van de Nederlandse Algemene keuringsdienst van boomkwekerijgewassen (NAKB). Zij houden strenge kwaliteitscontroles. Ook Staatsbosbeheer houdt een oogje in het zeil. “Het is van groot belang dat nieuwe eikenbomen worden gekweekt uit goed genetisch materiaal”, zegt B. van Os van Staatsbosbeheer.

De eikeloogst is ruim voldoende om in de Nederlandse behoefte te voorzien. Het resterende deel is voor de export bestemd. Als het aan Staatsbosbeheer ligt, blijven buitenlandse eikels aan de andere kant van de grens. “Hier kunnen we elke partij tenminste controleren en daar een kwaliteitscertificaat aan toevoegen. Je kunt ook eikels uit het Oostblok halen, maar die horen hier genetisch niet thuis.”

Staatsbosbeheer is er “niet altijd blij” mee dat een groot deel van de eikels door bijklussende particulieren wordt geraapt. “Als die worden ingezet op door de NAKB gecontroleerde terreinen, is er geen probleem. Maar vaak weet je niet waar ze de eikels vandaan halen, en dan loopt de controle in het honderd.” Ook wil een partij minderwaardige, voor veevoeder bestemde eikels wel eens per ongeluk tussen de hoogwaardige soortgenoten belanden.

Wie erop uittrekt om eikels te verzamelen, kan drie kwartjes tot twee gulden per kilo verdienen. Voor gecertificeerde eikels van de groothandel betalen kwekers een bedrag tussen de twee gulden vijftig en zeven gulden. “In vier jaar tijd groeit een eikel uit tot een boompje van een paar meter”, legt kweker Van Aert uit. “En daarna duurt het nog een paar jaar voor je de plant als 'laanboom' kunt verkopen.”

Niet alle jonge bomen krijgen een plekje tussen de nieuwe aanplant, zo ervoer Van Aert vorig jaar. “We moesten een aantal hele mooie bomen opstoken, omdat ze elkaar anders zouden verdringen op de kwekerij. Heel jammer. Er wordt de laatste jaren erg veel gepraat over het planten van nieuwe bomen in Nederland, maar in de praktijk lijkt daar nog niet zo veel van terecht te komen.”

Lees verder na de advertentie

Trouw.nl is vernieuwd. Ter kennismaking mag u nu gratis onze artikelen lezen.

Deel dit artikel

Advertentie