Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Schrijver Sem Dresden overleden

Home

LEIDEN - Op 87-jarige leeftijd is maandag in zijn woonplaats Leiden de letterkundige Sem Dresden overleden. Dit heeft zijn familie woensdag bekendgemaakt. Aan Dresden, oud-hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Leiden, werd onlangs de PC Hooftprijs voor beschouwend proza toegekend. De prijs heeft hij niet meer in ontvangst kunnen nemen.

Dresden was al lang ernstig ziek. Dresden, geboren op 5 augustus 1914 te Amsterdam, was een man van distantie. Spectaculaire stellingnames waren hem vreemd, daarom kwam hij nooit in het felle schijnsel van de publiciteit.

Enige bekendheid verwierf de essayist door betrekkelijke recente werken als 'Vervolging, vernietiging, literatuur' (1991) en 'Het vreemde vermaak dat lezen heet' (1997). Vooral in de laatste verzameling van verspreide opstellen geeft hij blijk van zijn veelzijdigheid. Dresden schreef over humanisme, filosofie en de creativiteit van de kunstenaar.

Hij had Frans en Wijsbegeerte gestudeerd in Amsterdam en Parijs, promoveerde op Paul Valéry en Marcel Proust en was van 1947 tot 1975 hoogleraar Franse taal- en letterkunde in Leiden. Daarna was hij zes jaar hoogleraar algemene literatuurwetenschap. Tussendoor was hij begin jaren zestig nog een jaartje rector-magnificus van de Leidse universiteit.

Deel dit artikel