Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Schrijfster Andreas Burnier onverwacht overleden

Home

AMSTERDAM - Op 71-jarige leeftijd overleed afgelopen woensdag 18 september geheel onverwacht de schrijfster, dichteres en criminologe Andreas Burnier (pseudoniem voor dr. Catharina Irma Dessaur).

Haar uitgeverij Augustus maakte dat gisteren bekend. De begrafenis vindt vanmorgen plaats.

Burnier maakte naam als romanschrijfster en wetenschapster, maar mengde zich vaak ook fel in allerlei maatschappelijke discussies. Ze debuteerde als schrijfster in 1965 met twee verhalen in het tijdschrift Tirade en met de roman 'Een tevreden lach'. Voor dit debuut kreeg Burnier in 1967 de Lucy B. en C.W. van der Hoogt-prijs. In 1980 werd haar voor de essaybundel 'De zwembadmentaliteit' de J. Greshoffprijs toegekend. Voor haar ondersteuning aan de vrouwenbeweging kreeg zij in 1983 van het maandblad Opzij de Annie Romeinprijs en voor haar 'Essays 1968-1985' ontving zij in 1987 de Busken Huetprijs. Tot haar romans, die deels werden vertaald, behoren 'De verschrikkingen van het Noorden', 'Het jongensuur', 'De literaire salon' en 'De wereld is van glas'.

Deel dit artikel