Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Schreeuwende ouders beschadigen kind

Home

Ouders die schreeuwen tegen hun kind of het zwaar bekritiseren om het terecht te wijzen, lopen de kans dat hun kind meer gaat liegen, spijbelen en stelen dan andere kinderen.

Het geschreeuw maakt vooral kinderen die introvert, onwelwillend of slordig zijn agressief, al speelt aanleg daarbij ook een rol.

Dat blijkt uit onderzoek van pedagoge Amaranta de Haan van de Universiteit Utrecht, waarover zij binnenkort publiceert in The Journal of Child Psychology and Psychiatry, een toonaangevend internationaal tijdschrift op het gebied van kinderpsychologie en -psychiatrie.

De Haan legde 586 kinderen en hun ouders in zes jaar tijd drie keer een vragenlijst voor. Het bleek dat kinderen in de leeftijd van zes tot zestien jaar met schreeuwende of zeer kritische ouders op den duur agressiever werden en meer regeloverschrijdend gedrag vertoonden. Jongens waren agressiever dan meisjes, maar bij beide groepen nam dat gedrag met het ouder worden af. Regeloverschrijdend gedrag werd niet erger, maar ook niet minder.

De Haan adviseert vooral ouders van kwetsbare kinderen om niet meer te schreeuwen. „Tel eerst tot tien en reageer dan op een constructieve manier”, aldus de pedagoge.

Lees verder na de advertentie
(Mark Kohn) © Trouw

Deel dit artikel