Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Schoolprestaties / Islamitische middelbare scholen scoren slecht

Home

door Ingrid Weel

De enige twee islamitische middelbare scholen in Nederland presteren ver onder de maat. De leerlingen blijven vaak zitten en hun examencijfers zijn bijzonder laag.

Doorzoek de schoolprestaties op www.trouw.nl/schoolprestaties2006

Dat blijkt uit onderzoek van deze krant. Trouw heeft voor de tiende keer de prestaties van alle middelbare scholen op een rij gezet. Opvallend dit keer is dat het Islamitisch College Amsterdam (ICA) op alle niveaus als slechtste naar voren komt.

Het islamitische Ibn Ghaldoun in Rotterdam laat nog een paar scholen achter zich, maar ook daar doubleren de leerlingen vaak en halen ze gemiddeld lage cijfers. Lager dan op de meeste andere ’zwarte’ scholen in 2005.

Het is voor het eerst dat beide nog jonge scholen hun resultaten volledig aan de inspectie hebben doorgegeven. Het Ibn Ghaldoun is in 2000 begonnen, het ICA in 2001, beide met vmbo, havo en vwo.

Het ligt aan opstartproblemen, zeggen de scholen in eerste instantie. Directeur H. Bofarid van Ibn Ghaldoun: „De eerste lichting scholieren zorgde voor veel problemen. Veel van hen waren van andere scholen weggestuurd en wij namen ze wel aan. Nu hebben we een strenger aannamebeleid. De resultaten zijn al veel beter.

Uit de inspectierapporten blijkt dat vooral het lerarenkorps tekort schiet. Op het Ibn Ghaldoun beschikte vorig jaar nog een kwart van de leraren niet over de juiste bevoegdheid. ICA-rector P. Guijt: „De docentenmarkt is krap. We hebben relatief jonge en weinig ervaren docenten. Tweederde van hen is van allochtone komaf. Zij komen meestal niet uit hoog opgeleide milieus.”

De twee islamitische scholen hebben er alle vertrouwen in dat het goed komt. Op het ICA is al meer aandacht voor leerlingbegeleiding en worden zaken als roosters en vervanging van zieke docenten steeds beter georganiseerd.

Beide scholen staan onder geïntensiveerd toezicht van de onderwijsinspectie. Het ICA wordt aan het inspectielijst ’zeer zwakke scholen’ toegevoegd. Eigenlijk doet de inspectie dat pas als een school drie jaar achtereen slecht presteert, maar ze maakt een uitzondering omdat ’er geen aanwijzingen zijn dat de opbrengsten in het vervolg beter zullen zijn’.

Deel dit artikel