Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Meester Bart: school staat niet op de eerste plaats

Home

Bart Ongering

Folder over de Leerplichtwet © anp
Column

Kinderen van 5 tot 16 jaar zijn leerplichtig. Zij moeten naar school. Zo kunnen zij zich voorbereiden op de maatschappij en de arbeidsmarkt. Jongeren die na hun zestiende nog geen startkwalificatie hebben, moeten tot hun achttiende onderwijs volgen. Zo staat te lezen onder het kopje 'Leerplicht' op de website van de Rijksoverheid.

In ons land is leerplicht een doodgewoon gegeven en voor veel kinderen is het recht op onderwijs niet meer dan normaal. Tussen half negen en half vier zie ik jong Nederland ook het liefst in hun klaslokaal zitten.

Toch staat school niet op de eerste plaats, hoe gek dat misschien ook klinkt uit de mond van een leraar. Neem nou Sheila, een meisje in mijn examenklas. Sheila heeft het niet makkelijk dit jaar. Nadat ze tot tweemaal toe wegliep van huis, zaten we als school met onze handen in het haar. We meldden haar aan bij de crisisopvang, maar heel lang kon ze er niet blijven. Een paar dagen later staat Sheila voor mijn neus: "Meester, waar slaap ik vanavond?"

Ik breek.

Examens
Inmiddels verblijft ze alweer een tijdje in een behandelcentrum. Dat is haar thuis nu. Wij docenten zorgen dat ze voldoende werk heeft en haar toetsen gewoon kan maken. Voorlopig mag ze niet naar school, maar over twee maanden staan de examens voor de deur. Gelukkig staat ze er goed voor en is de kans groot dat ze in juni gewoon haar diploma zal halen. Een kleine troost in een rampjaar waarin ze met harde klappen uit haar kindertijd geslagen werd.

Lees verder na de advertentie
Inmiddels verblijft ze alweer een tijdje in een be­han­del­cen­trum. Dat is haar thuis nu.

"Ik weet zeker dat het goed gaat komen, Sheila."

Ik lieg. Ik weet niet of het wel goed zal komen.

Na de zomer zal zij veel anoniemer door de grote ruimtes van haar vervolgopleiding lopen. Het is meer dan aannemelijk dat Sheila die school nooit zal afmaken. Over twee jaar is ze achttien en is ze niet meer leerplichtig. Waar woont ze dan? Is er iemand die haar vertelt dat ze naar school moet? Krijgt zij het voor elkaar zichzelf naar school te blijven sturen?

Absentie
Ik wil weten waar mijn leerlingen zijn. Daarom bel ik naar huis als een van hen een dag of twee ziek is, ook al staat er netjes een bericht van absentie in het leerlingvolgsysteem. Naast het administreren van de absentie blijf ik goed opletten.

Vanwege de leerplicht móeten de kinderen, maar het is ook gewoon een recht om naar school te gaan. Op school, dat is waar ik kinderen het allerliefste zie.

Op school, dat is waar ik kinderen het allerliefste zie.

Deel dit artikel

Inmiddels verblijft ze alweer een tijdje in een be­han­del­cen­trum. Dat is haar thuis nu.

Op school, dat is waar ik kinderen het allerliefste zie.