Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

School kan pestgedrag verminderen

Home

Van onze redactie onderwijs

Anti-pestbeleid op de basisschool werkt, maar heeft voortdurend aandacht nodig voor een blijvend resultaat, blijkt uit onderzoek.

Minne Fekkes, van onderzoeksinstituut TNO Kwaliteit van Leven, promoveerde gisteren in Leiden op onderzoek naar pesten. Fekkes vergeleek 15 scholen met een antipestbeleid met scholen die niet actief proberen pesten te voorkomen. Op de 15 ' actieve' scholen daalde het aantal kinderen dat gepest wordt met 30 procent.

Onderdelen van een anti-pestbeleid zijn duidelijke afspraken met leerlingen over de omgang met elkaar, goed toezicht op het schoolplein en informatie aan ouders. Alle docenten krijgen een training over hoe ze pestgedrag kunnen herkennen en wat ertegen te doen. Fekkes onderzocht kinderen tussen de 9 en 11. Van deze leeftijdsgroep is bekend dat 16 procent aangeeft te worden gepest. Vijfenhalf procent van de kinderen zegt zelf een ' pester' te zijn. Kinderen die worden gepest, hebben vaker last van hoofdpijn, slaapproblemen, buikpijn, bedplassen, vermoeidheid en depressie.

De onderzoekers hielpen de scholen een pestbeleid op te zetten en bleven de docenten een jaar begeleiden. Nog een jaar later onderzocht Fekkes de scholen opnieuw.”Toen waren er geen verschillen meer tussen de scholen met en zonder een anti-pestbeleid. Kennelijk is het moeilijk om zo'n beleid lang vol te houden.” De scholen zeiden: het ene jaar doen we wat aan pesten, het andere jaar aan het voorkomen van overgewicht of aan meer bewegen. ,, Voor pesten is dat niet afdoende: om pestgedrag te reduceren, moet je je elk jaar opnieuw inzetten.”

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie