Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Scholieren betuigen steun aan dader

Home

door Paola Verouden

DEN HAAG - Een dertigtal scholieren van het Haagse Terra College, vooral meiden, hield gisteren een betoging vóór Murat D., die conrector Van Wieren doodschoot. Hun leuze: ,,Murat, we love you.'' Vandaag willen ze bij de herdenking van het slachtoffer foto's van de dader meenemen.

Scholieren lopen rustig rond op het Terra College. Plotsklaps verzamelen een dertig boze jongeren zich rond een auto. Een grote poster wordt op de vooruit gelegd, waarop staat geschreven: 'Murat, we love you'. Ze scanderen luid: ,,Wij willen Murat, we love you Murat.'' Handen trommelen op de motorkap.

Volgens Figo, die voor de groep het woord voert, houden de scholieren deze steunbetuiging aan Murat, omdat hij slecht wordt afgeschilderd in de media. ,,Van Wieren had de pik op hem. Murat kreeg altijd van alles de schuld, terwijl hij geen vlieg kwaad deed'', vindt Figo.

Een medescholiere die langs de sympathisanten van de dader loopt, verzucht: ,,Oh nee! Dit is niet waar!'' De politie houdt de jongeren aan en gebiedt hen naar binnen te gaan, omdat de demonstratie niet was aangekondigd. Als ze dat niet doen, zullen ze worden aangehouden. Morrend wandelen ze het gebouw binnen.

Leerlingen konden daar gisteren van negen tot twaalf uur terecht om Hans van Wieren te herdenken en te praten met slachtofferhulp. Directeur G. van Miltenburg kwam later naar buiten, om met leerlingen te spreken, die opnieuw achter de politielinten samenschoolden. Daarmee wilde de directeur volgens een gemeentewoordvoerder voorkomen dat er een rellige sfeer ontstond.

,,De politie zal morgen beducht zijn voor ongeregeldheden en ervoor zorgen dat de herdenkingsbijeenkomst voor Hans van Wieren waardig verloopt'', zegt een politiewoordvoerder. De jongeren hebben aangekondigd bij de herdenking morgen om elf uur foto's van Murat mee te zullen nemen. De politie waarschuwt dat ze mensen die de bijeenkomst verstoren, zal aanhouden.

De crematie van de dinsdag overleden conrector en raadslid Hans van Wieren vindt maandag plaats in crematorium Eikelenburg in Rijswijk. De uitvaart-plechtigheid begint om 10.30 en heeft een open karakter. Allen die dat willen kunnen Van Wieren de laatste eer bewijzen.

Deel dit artikel