Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Scholengemeenschap geboren

Home

Esther Hageman

Het voortgezet onderwijs in Nederland ondergaat in 1968 een ingrijpende hervorming als de 'Mammoetwet' in werking treedt.

Dat de Mammoetwet heet zoals-ie heet, kwam doordat je zo veel moet regelen als je het hele voortgezet onderwijs in één wet wilt regelen. De antirevolutionair Roosjen vond dat geen goed idee, en zei: ,,Laat die mammoet maar in het sprookjesleven voortbestaan''. Het woord Mammoetwet was geboren. Het was 1955, en het zou nog zeven jaar duren voor die nieuwe wet door het parlement was, en daarna nog zes jaar voor wat er in stond werkelijkheid werd.

Op het eerste gezicht veranderen vooral de namen van de schoolsoorten. Het rijtje: ambachtsschool, mulo, hbs, gymnasium, maakt plaats voor een ander namenrijtje: lts, mavo, havo, vwo. Achter die namen gaan ingrijpender veranderingen schuil. Er komen 'scholengemeenschappen', waardoor het voor laatbloeiers makkelijker moet worden om over te stappen op een hogere schoolsoort. Je hoeft in veel minder vakken examen te doen, want scholieren moeten meer diepgang krijgen. Ook kun je vanaf 1968 zelf kiezen in welke zes (havo) of zeven (vwo) vakken je examen doet. Het woord 'pretpakket' doet zijn intrede.

In de jaren negentig zullen de meeste idealen van de Mammoetwet weer verdwenen zijn. Overstappen van een lagere naar een hogere schoolsoort wordt lastiger gemaakt. De vrije pakketkeus verdwijnt in de prullenmand. En 'veel weten van weinig vakken' heeft weer plaats gemaakt voor 'weinig weten van veel vakken'; wie onder het Studiehuis valt, heeft veertien vakken.

Alleen de woorden havo, vwo en scholengemeenschap bestaan nog. De mammoet sterft dus voor de tweede keer uit. Maar net als bij de eerste keer is er geen officiële begrafenis voor georganiseerd.

Deel dit artikel