Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Scholen voor hoogbegaafden lozen stichting

Home

RENSKE VAN DIJK

'Aangeboden lesmateriaal valt tegen' Niet langer verplicht Chinese les

Steeds meer Leonardoscholen, die lesgeven aan hoogbegaafde kinderen, besluiten om los van de Leonardostichting verder te gaan. Dit jaar braken alle negen Leonardoscholen voor voortgezet onderwijs met de stichting. Ook een aantal basisscholen is afgehaakt.

De stichting biedt te weinig ondersteuning, vinden de afgesplitste scholen. Wel houdt het bestuur halsstarrig vast aan eisen die het onderwijs duur maken. Zo mogen de klassen maar twintig leerlingen hebben, is de school verplicht een vakdocent Chinees te hebben, en moeten de kinderen werken met prijzige MacBook-laptops. De ouders draaien op voor de kosten.

De middelbare scholen gaan verder als netwerk dat zelf de kennis over hoogbegaafdenonderwijs wil uitbouwen. "De Leonardostichting had daar een goede rol in kunnen spelen," zegt Hans Matthijsen van het Sint Willibrord Gymnasium in Deurne. "Maar wij kregen te horen: het concept staat vast, daar heeft u voor getekend."

Basisschool De Vuurvogel in Gouda, een Leonardoschool van het eerste uur, heeft zich ook afgescheiden: "Wij hadden hoge verwachtingen van de stichting, dat ze zou helpen met trainingen, met lesmateriaal zou komen en een platform voor docenten om onderwijsideeën uit te wisselen," vertelt directeur Jolanda Slettenaar.

Het beloofde lesmateriaal bleef uit, of was bij oplevering, jaren later, erg teleurstellend en een platform kwam niet van de grond. "Voor ons maakt het eigenlijk niets uit of we aangesloten zijn of niet. We moesten toch alles zelf doen," zegt Slettenaar.

Stichtingsdirecteur Natasja Vranken ontkent dat Leonardoscholen ontevreden zijn. Ze wijst erop dat nog meer dan vijftig scholen gelieerd zijn aan de stichting, die de scholen bovendien ondersteunt door middel van een extranet met vierhonderd leden, bijeenkomsten en een nieuw curriculum. Aan de strenge voorwaarden wil Vranken niet tornen. "Dat zijn kwaliteitscriteria."

Rector Matthijsen vindt dat zijn leerlingen erop vooruitgaan door de breuk met de stichting. "We bieden geen Chinees meer aan en werken niet met Macs. We hebben nu de vrijheid om per kind te kijken wat goed past, en om nieuwe vakken aan te bieden. Omdat we het anders kunnen aanpakken, wordt het hoogbegaafdenonderwijs vanaf volgend schooljaar gratis."

Deel dit artikel