Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Schimmig spel rond doodsoorzaak Arafat

home

Sander Becker

Wel of geen polonium? © epa

Wie had gehoopt vandaag eindelijk duidelijkheid te krijgen over de vraag of Jasser Arafat vermoord is met polonium-210, komt bedrogen uit. Russische onderzoekers meldden 's ochtends dat ze het gif niet hadden aangetroffen in het stoffelijk overschot van de Palestijnse leider. En 's middags trokken ze dat nieuws weer in.

Het bericht kwam 's ochtends de wereld in via het Russische persbureau Interfax. Twee journalisten van dat bureau hadden gesproken met de onderzoeksleider Vladimir Oeïba. Deze expert stelde expliciet dat Arafat niet vergiftigd kon zijn met polonium-210, omdat zijn team die stof niet had gevonden in de lichamelijke resten, die vorig jaar november werden opgegraven nadat de verdenking van een vergiftiging was gerezen.

Maar 's middags, toen het Franse persbureau AFP navraag deed, ontkende een woordvoerder van het betrokken Russische Federale Agentschap voor Biologische Analyses plotseling bij hoog en bij laag dat zijn instituut iets naar buiten had gebracht over de resultaten. Of er nou wel of geen polonium-210 in Arafats lichaam zat, daar was nooit een officiële mededeling over gedaan, aldus de woordvoerder. De twee journalisten van Interfax houden ondertussen vol dat de uitlatingen wel zijn gedaan.

Voor zijn beurt
Een verklaring voor dit mysterieuze gedoe kan zijn dat de onderzoeksleider de uitlatingen wel degelijk heeft gedaan, maar dat hij voor zijn beurt heeft gesproken. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken meldde 's middags namelijk dat de bekendmaking van de resultaten een taak was van de Palestijnse opdrachtgever, en niet van het Russische onderzoeksinstituut.

Het publiek zal nog even geduld moeten hebben, ook al omdat er nog twee teams bezig zijn met onderzoek naar polonium-210 in Arafats overblijfselen. Deze Franse en Zwitserse experts kunnen hun resultaten technisch gezien allang klaar hebben, maar ze weigeren vooralsnog te zeggen wanneer ze iets naar buiten zullen brengen.

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie