Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Schillenboer voor het plezier en uit idealisme

Home

redactie binnenland

Voor het eerst in 35 jaar worden voedselresten in Rotterdam weer opgehaald door een schillenboer. Sinds gisteren kunnen bewoners van de wijken Hillesluis en de Afrikaanderwijk, in deelgemeente Feijenoord, op vaste dagen in de week een emmertje met bijvoorbeeld schillen en oud brood op straat zetten. Met paard en wagen komt de schillenboer dan langs om het emmertje te legen. In sommige straten wordt dit gedaan met een auto met aanhanger.

Het ophalen van groen afval door een schillenboer is een proef. Na een halfjaar bekijkt de gemeente Rotterdam of er genoeg belangstelling voor is. Op dit moment hebben zich ruim 800 Rotterdammers aangemeld. Zij ontvangen van de gemeente een afvalbak en biologisch afbreekbare zakken.

Volgens Ignacio Willems, woordvoerder van de deelgemeente Feijenoord, blijft de schillenboer alleen rijden als er na zes maanden meer dan 2000 aanmeldingen zijn.

Met de proef is begonnen omdat in de deelgemeente veel hoogbouw staat. Daardoor kunnen 'gewone' groenbakken niet worden gebruikt. Die zijn te groot om in de lift of door het trappenhuis te rijden. Al het afval werd tot voor kort in één container gegooid. Nu worden etensresten gestort op een composthoop. Tenminste, als bewoners aan de actie meedoen.

Willems meent dat vooral moslims hun voedselresten gescheiden willen weggooien. ,,Volgens de islam moeten etensresten terug naar de natuur. Voedsel mag niet worden verbrand samen met de rest van het afval. Daarom gooiden bewoners tot voor kort hun etensresten, vooral brood, op straat. Dat veroorzaakte ongedierte.''

Rita Monfrooij is samen met haar vriend schillenboer in de deelgemeente. Ook zij wijst op de overlast die de twee wijken hadden door voedsel op straat. Al jaren worden, volgens haar, vogels ziek door een overvloed aan bedorven brood. Toen ze las dat de gemeente een schillenboer wilde aanstellen om de overlast te bestrijden, meldde ze zich aan als vrijwilliger. Een pony en een kar hadden zij en haar vriend al, en ermee rijden is hun hobby.

,,We zijn schillenboer voor ons plezier, maar ook vanuit idealisme. We helpen het milieu én zitten lekker op de ponykar. Zo krijgt de pony eindelijk genoeg beweging.'' Monfrooij voelt er niets voor om haar komst in een straat luid schreeuwend aan te kondigen, zoals de vroegere schillenboeren dat deden. De bewoners weten immers al van tevoren wanneer ze komt.

Als de proef slaagt, wordt de schillenboer ook in andere wijken geïntroduceerd. Deelgemeente Delfshaven heeft al interesse getoond. Of in de toekomst meer auto's worden ingezet, is nog niet duidelijk. Monfrooij gaat zeker door, mét kar en pony.

Deel dit artikel