Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Schiedam wil vuurwerk verbieden

Home

Van onze verslaggever

schiedam – - De gemeente Schiedam wil tijdens de volgende jaarwisseling vuurwerk voor particulieren verbieden. Burgemeester Wilma Verver (VVD) stelt dat in een brief aan minister Opstelten (VVD, veiligheid en justitie).

Aanleiding is een schadepost van 85.000 euro door vuurwerkschade, twee keer zoveel als bij de vorige jaarwisseling. Vooral vuilcontainers, verkeersborden en speeltoestellen sneuvelden in de Zuid-Hollandse gemeente.

Volgens Schiedam vallen de kosten – in een tijd waarin gemeenten flink moeten bezuinigen– niet meer te verdedigen. „We kunnen ons niet nóg beter voorbereiden”, zegt Verver. „Vorig jaar zijn we in september begonnen. We hebben voorlichting gegeven, brievenbussen weggehaald en speciale vuilniszakken uitgedeeld om vuurwerk op te ruimen.”

De burgemeester pleit in de brief voor het afsteken van vuurwerk op één centrale plaats.

Of het plan in Den Haag voet aan de grond krijgt, valt te betwijfelen. Op 30 december zei staatssecretaris Atsma (CDA, infrastructuur en milieu) in deze krant niets voor een verbod te voelen. Het afsteken van vuurwerk noemde hij een ’typische Nederlandse traditie’. Verver denkt dat het één het ander niet hoeft uit te sluiten. „In Frankrijk en in de VS steken ze het ook op één plek af. Het vuurwerk is dan zelfs mooier en groter.”

Maar Atsma stelde ook dat handhaving onmogelijk is. Ook met dit punt is Verver is het oneens. „Nu moet de politie kijken of de knal niet te hard is, of dat het vuurwerk op het juiste moment wordt afgestoken. Als het verboden is, is iedereen die iets afsteekt strafbaar. Dat is duidelijker.”

Plannen voor een vuurwerkverbod zijn niet nieuw. Twee jaar geleden overhandigde een Haagse raadslid een petitie met 60.000 handtekeningen aan de Tweede Kamer. De petitie werd niet behandeld omdat een vergelijkbaar voorstel daarvoor al was afwezen.

Als ook Verver bot vangt, is ze niet van plan het verbod door te voeren. Juridisch gezien zou dat via een wijziging van de algemene plaatselijke verordening voor bepaalde plaatsen kunnen. Ook kan een gemeente verkoopvergunningen weigeren te vertrekken.

Verver: „Schiedam is geen eiland. Als we het alleen moeten doen, zouden we op elke straathoek een agent moeten neerzetten. Zo'n plan lukt alleen als ook andere gemeenten meedoen.”

Deel dit artikel