Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Scheidsrechters niet blij met verbod tackle van achteren

Home

Van onze sportredactie AMSTERDAM - Creatieve spelers staan te juichen; verdedigers en scheidsrechters zijn minder enthousiast: de tackle van achteren is met ingang van het WK voetbal verboden. Overtreders wacht de rode kaart. Maar de scheidsrechters vragen zich af hoe goed van kwaad is te onderscheiden.

Bij het nemen van de maatregel, die de Fifa eigenlijk al vier jaar geleden tijdens de WK in de Verenigde Staten had willen laten ingaan, vond de wereld voetbalfederatie een bevestiging in een onderzoek van de eigen medische commissie. Bij een speurtocht naar oorzaken van blessures, bleek dat bij 66 procent van 586 onderzochte gevallen een tackle van achteren te zijn.

De arbiters spraken gisteren bij een workshop in Parijs hun twijfels uit over de nieuwe regel. Hoe een aanslag te onderscheiden van een correcte ingreep ? Blatter, secretaris-generaal van de Fifa, probeerde duidelijkheid te verschaffen. “Alle tackles van achteren dienen met rood te worden bestraft omdat ze altijd een gevaar inhouden. Een scheidsrechter hoeft niet te beslissen of sprake is van kwade opzet. Dat is ondoenlijk.”

Blatter gaf eind vorig jaar al te kennen de tackle hard te willen aanpakken. Hij refereerde zowel toen als gisteren aan Van Basten, “een voorbeeld van een topspeler die het slachtoffer werd van grof spel en daarom zijn loopbaan vroegtijdig moest beëindigen”. De Zwitser hoopt dat van de maatregel een preventieve werking uitgaat.

In kringen van spelers en coaches werd niet unaniem positief gereageerd. Blatter: “Kohler (gevreesd Duits voorstopper, bekend van duels met Van Basten) zal woedend zijn.” Stam, één van Nederlands beste verdedigers, zei eerder al: “De tackle is onlosmakend verbonden aan het spel. Deze regel is een beetje belachelijk.” Michel Platini, voormalig stylist op het middenveld, nu vice-voorzitter van het organisatiecomité van het WK, was positief. “Het spel zal er niet door veranderen. Alleen het geweld in het veld zal afnemen.”

Op de tweedaagse workshop, waar alle 32 deelnemende landen present waren, werd verder bekend dat elke ploeg tijdens de eindronde een derde doelman als oproepkracht achter de hand mag houden. Hij is pas inzetbaar als een van de twee andere geselecteerde keepers zodanig geblesseerd raakt dat hij niet meer kan worden opgesteld. Overigens staat het een coach van een team vrij in zijn definitieve selectie van 22 spelers drie doellieden op te nemen. Dat gaat dan ten koste van een veldspeler.

De coaches reageerden gisteren in Parijs afwijzend op de regel van het organisatiecomité. Hiddink gaf onlangs tijdens het trainingskamp van het Nederlands elftal in Fort Lauderdale al aan daarvan geen gebruik te zullen maken. “Ik kies voor negentien veldspelers en drie doelmannen in Frankrijk.” Maldini, van Italië, zit op dezelfde lijn.

Toegangsbewijzen

Ook kregen de WK-landen te horen dat ze mogen hopen op “wat” meer kaartjes voor de fans dan het aantal dat tot nu toe is toegewezen. Platini zei het onomwonden: “We hebben ongeveer twintig miljoen verzoekjes voor kaarten ontvangen. Er zijn slechts 2,5 miljoen toegangsbewijzen in de verkoop. Dan kun je op je vingers natellen dat veel mensen moeten worden teleurgesteld.”

De organisatoren ontvingen onlangs een waarschuwing van Europees commissaris Karel van Miert. De verdeelsleutel, waarbij zestig procent van de tickets beschikbaar is voor Franse voetballiefhebbers, zou in strijd zijn met de EU-wetgeving.

Nederland kreeg voor de drie groepswedstrijden, 13 juni in Parijs tegen België, 20 juni in Marseille tegen Zuid-Korea en 25 juni in Saint-Etienne tegen Mexico, vooralsnog slechts tien procent van de kaartjes in het vooruitzicht gesteld. Dat komt neer op respectievelijk 8000, 6000 en 3600 entreebewijzen. “We kunnen een veelvoud daarvan gebruiken”, verklaarde Arie van Eijden, directeur betaald voetbal van de KNVB.

Hoewel de meeste afgevaardigden van de 32 bonden het overleg teleurgesteld verlieten, is er toch enig vooruitzicht op een extra pakket. Volgens Platini zijn er nog 160 000 kaartjes beschikbaar voor groepsduels. “Op basis daarvan doen we de Europese commissie een voorstel.” Vrijdag maakt de FIFA in Zürich nadere gegevens bekend over de verdeling, na ontvangst van de reactie van de commissie.

Volgens FIFA-woordvoerder Keith Cooper zijn de organisatoren vooral ook uit veiligheidsoverwegingen terughoudend om te veel kaarten voor buitenlandse fans beschikbaar te stellen. “We willen geen enkel risico lopen”, zei hij. Van Engelse zijde zijn de Franse gastheren gewaarschuwd dat het gevolgde systeem juist rellen in het de hand werkt, veroorzaakt door supporters die geen geldig plaatsbewijs hebben.

De tickets van de KNVB komen uitsluitend terecht bij de houders van de Supporters Club Card Oranje, zo'n 28 000. Zij mogen maar voor één wedstrijd inschrijven en moeten uiterlijk 15 november 1997 kaarthouder zijn geworden.

Deel dit artikel