Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Schaatstalent Renske Vellinga verongelukt

Home

Van onze sportredactie HEERENVEEN, HAMAR - Het 19-jarige schaatstalent Renske Vellinga is zaterdagmiddag door een auto-ongeluk om het leven gekomen.

Renske Vellinga was na afloop van haar training in het Heerenveense Thialfstadion op weg naar de man die haar altijd helpt bij het stellen en slijpen van de schaatsen, toen ze door een nog onbekende reden tegen een boom reed. De Friese sprintster werd viermaal nationaal kampioen bij de junioren. Ze maakte voordat ze dit jaar bij de kernploeg van Jong Oranje kwam, twee jaar lang deel uit van de sprintploeg. Al als zestienjarige gold Vellinga als een groot talent, maar in de sprintkernploeg van Wopke de Vegt brak ze nooit door. Toch werd ze als mogelijke opvolgster van Christine Aaftink gezien.

Vellinga, de vriendin van kernploeglid Ids Postma, was door bondscoach Leen Pfrommer geselecteerd voor de landenwedstrijd voor junioren en neo-senioren volgende week in Berlijn. De KNSB heeft besloten de Nederlandse afvaardiging voor deze wedstrijd terug te trekken.

De Olympische schaatsploeg van Nederland heeft met verslagenheid gereageerd op het bericht. Ze hoorden het slechte nieuws een uur na afloop van de 500 meter voor vrouwen. Vooral Zandstra en Ritsma kennen Renske Vellinga goed, omdat ze een aantal jaren geleden met haar in de jeugdploeg van Leen Pfrommer schaatsten. De Nederlandse schaatsers reden de tien kilometer met een rouwband. In het Holland House werd dit weekend geen muziek meer gespeeld, alle festiviteiten werden afgelast.

Een deel van de Nederlandse schaatsploeg in Hamar zal deze week heen en weer naar Heerenveen reizen om Renske Vellinga de laatste eer te bewijzen. Na de uitvaart gaan de schaatsers terug naar Noorwegen, omdat het NOC de Olympische Winterspelen met een volledige ploeg wil afsluiten. Er is nog niet besloten hoeveel en welke mensen naar Heerenveen zullen gaan.

Deel dit artikel