Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Schaatssters schrikken van Sablikova

Home

berlijn – - Het was voor de Nederlandse schaatssters bij de start van het wereldbekerseizoen op de 3000 meter behoorlijk schrikken. Naast het feit dat gisteren in Berlijn de eigen tijden flink tegenvielen, bewees de Tsjechische Martina Sablikova wél vroeg in vorm te zijn. Met 4.00,75 verbeterde ze het bijna drie jaar oude baanrecord van Renate Groenewold.

„Het verschil is echt enorm”, constateerde TVM-trainer Gerard Kemkers. Ireen Wüst was ruim elf seconden langzamer. Met 4.12,01 mocht ze zich wel de beste Nederlandse noemen, op de elfde plaats. Ploeggenote Renate Groenewold, die vorig jaar de wereldtitel won, werd slechts dertiende in 4.12,57. De Groningse heeft dankzij haar wereldtitel een beschermde status. Als ze een wereldbekerwedstrijd op de 3000 meter wint, kwalificeert ze zich rechtstreeks voor de Spelen.

„Maar het niveau van Sablikova heb ik nog lang niet”, constateerde Groenewold. Ze heeft als excuus dat ze een herniaoperatie heeft ondergaan. „Ik hoop stapje voor stapje beter te worden. Maar dit is een klap in het gezicht, een forse stap terug.”

Bij de mannen reed Shani Davis een baanrecord op de 1000 meter. De Amerikaan liet 1.08,53 noteren. Het oude record was in handen van Erben Wennemars, die in november 2006 1.08,88 reed. Mark Tuitert was de snelste Nederlander. Met 1.09,51 werd hij vierde. Nationaal kampioen Stefan Groothuis, die tegen Jan Bos reed, kwam ten val.

Jan Smeekens was met 35,39 seconden de snelste Nederlander op de 500 meter. De nationaal kampioen werd achtste. De Zuid-Koreaan Kang-Seok Lee won de afstand in 34,80 seconden.

Lees verder na de advertentie
Jan Smeekens eindigde in Berlijn als achtste op de 500 meter. ( FOTO VINCENT JANNINK, ANP)
(Trouw) © ANP

Deel dit artikel