Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Saudische vrouwen mogen binnenkort autorijden

Home

Redactie

Een vrouw bestuurt een auto in Riyad, Saudi-Arabië, uit protest tegen het verbod op autorijden dat geldt voor vrouwen. © ap

Vrouwen in Saudi-Arabië mogen voortaan autorijden. Dat heeft koning Salman van het islamitische land dinsdag bekend gemaakt in een uitzending van de staatstelevisie. 

Technisch gezien was het voor Saudische vrouwen niet verboden auto te rijden, maar zij mochten geen rijbewijs halen. 

Lees verder na de advertentie

Volgens het koninklijke 'decreet' moeten er nieuwe regels komen die weliswaar voldoen aan de sharia, maar vrouwen toestaan auto te rijden. Hoe dat er precies uit moet zien, is nog niet duidelijk. Het verbod wordt vanaf juni volgend jaar geschrapt, maar of vrouwen dan gelijk achter het stuur kunnen is nog niet zeker. Zo zijn er nog geen omgangsregels voor mannelijke politie-agenten met vrouwelijke bestuurders en heeft het land nog geen rijscholen voor vrouwen. 

Voor Saudische vrouwen gelden strenge regels. Zo moeten ze verplicht een lange abaya en hoofddoek dragen en hebben ze voor veel dagelijkse handelingen de toestemming van een mannelijke voogd nodig.

Voor het rijverbod zijn door de jaren heen verschillende verklaringen gegeven. Zo zou een vrouw achter het stuur ongepast zijn en zouden mannen zich geen raad weten als bijrijder van een vrouw. Een islamitische geestelijke beweerde zelfs dat autorijden schadelijk zou zijn voor de eierstokken.

Vrouwen die wel achter het stuur kropen, riskeerden een gevangenisstraf of boete. Met dat risico in het achterhoofd voerden verschillende islamitische vrouwen actie, door zichzelf van achter het stuur te filmen

Lees ook: Pas op, een vrouw achter het stuur!

Lees ook: Saudi-Arabië denkt aan een shariavrij resort aan zee

Deel dit artikel