Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Saudische sjeik: sneeuwpop is on-islamitisch

Home

Robin de Wever

© afp

Saudi's die in de pas gevallen sneeuw willen spelen, moeten oppassen voor de toorn van de geestelijkheid. Op sociale media circuleert een fatwa waarin een prominente sjeik het bouwen van sneeuwpoppen on-islamitisch noemt.

Volgens Mohammed Saleh Al Minjed is het alleen geoorloofd om met sneeuw levenloze dingen zoals schepen, fruit en gebouwen te maken. Een sneeuwpop lijkt te veel op een mens en schendt het taboe op het verbeelden van levende wezens. Al Minjed verwijst in zijn uitspraak naar gezaghebbende schriftgeleerden.

Het beeldverbod dat in de meeste islamitische kringen geldt, gaat terug op de profeet Mohammed. Hij zou hebben gezegd dat het op de Dag des Oordeels slecht zal aflopen met 'zij die afbeeldingen maken'.

Waarschijnlijk doelde hij daarmee op makers van afgodsbeelden. Zulke mensen waren vooral goed vertegenwoordigd onder polytheïsten, volken die de ene ware god niet erkenden. Net als joodse schriftgeleerden constateerden de meeste islamitische geestelijken dat het beter was om helemaal geen beelden te maken.

'Imiteer de ongelovigen niet'
In de Saudische provincie Tabuk ligt momenteel sneeuw, net als in de afgelopen twee winters. Al Minjeds uitspraak leidt onder Saudische twitteraars tot afkeuring, maar er is ook lof. Sneeuwpoppen zijn typisch westers, vinden sommigen. Daarom kun je er maar beter bij uit de buurt blijven.

Met het maken van sneeuwpoppen 'imiteer je de ongelovigen', vindt een ander. "Het bevordert lust en erotische aandrang." Het sneeuwpoptaboe geldt overigens niet voor alle Saudische moslims. Fatwa's hebben met name belang voor de achterban van de geestelijke die de uitspraak doet.

Deel dit artikel