Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Saudi's vrezen Iraanse aanslag op Mekka-pelgrims

Home

Robin de Wever

© ap

Het is een uitgelezen kans, geeft het Saoedische bewind toe. In Mekka nemen miljoenen moslims morgen deel aan de jaarlijkse moslimbedevaart. Als Iran kwaad in de zin heeft, moet het de komende dagen toeslaan.

Iran en Saudi-Arabië leven al jaren als vijanden. De republiek is voornamelijk sjiitisch, het nabijgelegen koninkrijk voornamelijk soennitisch. Bovendien is Iran met zijn republikeinse theocratie een doorn in het oog van het Saoedische koningshuis.

Hoewel de strijd al jaren sluimert, liep de spanning tussen de landen de laatste maanden op. De plannen voor de moord op de Saoedische ambassadeur in Washington zou het gevolg zijn van een Iraans complot.

Vanaf vrijdag is de Saoedische stad Mekka dagenlang het decor van de jaarlijkse hadj-pelgrimage. Die trekt doorgaans miljoenen moslims - iedere gelovige zou voor zijn dood in Mekka geweest moeten zijn.

Paraat
Ziet Iran zijn kans schoon? 'Als iemand schade wil aanrichten, dan moet hij dat hier doen', vertelt een woordvoerder van de Saoedische ambassade in Washington aan Religion News Service. 'Tijdens de hadj zijn we altijd extra paraat.'

De overheid geeft een beperkt aantal hadj-visa uit. Zo voorkomt ze dat het te druk wordt in Mekka en weten de Saoedi's wie de pelgrims zijn. Een speciale politie-eenheid houdt bedevaartgangers zonder visum tegen.

Tijdens het massale evenement vielen de afgelopen decennia regelmatig doden. In 1979 en 1987 namen vijandige groepen pelgrims onder vuur. Twee jaar later overleed een bezoeker na een bomaanslag.

Lees verder na de advertentie
© ap

Wilt u de reacties op dit artikel lezen? Registreer u hier voor een proefperiode van twee maanden.

Het plaatsen van reacties is voorbehouden aan de betalende abonnees van Trouw. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Het bekijken en plaatsen van reacties is voorbehouden aan onze betalende abonnees. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Als betalend abonnee kunt u een reactie plaatsen op dit artikel. Deze is alleen zichtbaar voor andere (proef)abonnees.

Om uw reactie te kunnen plaatsen, hebben we uw naam nodig. Ga naar Mijn profiel


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie