Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Sap weegbree heelt

Home

KOOS DIJKSTERHUIS

Als het zich tussen de stoeptegels doorwurmt, rukken we het achteloos uit als onkruid. Maar als we ons branden aan brandnetel, is weegbree een uitkomst. Het sap dat uit het blad komt, als je het kapotwrijft tegen de gebrande plek, verdooft de branderigheid. Het werkt echt, weegbree bevat ontsmettende en pijnstillende stoffen. Het helpt ook tegen kwallenbeten. Het wordt ook tegen herpes en eczeem ingezet, maar ik weet niet of het daar echt tegen helpt.

De hulp van weegbree tegen brandnetelbrand is reden genoeg die plant eens in het zonnetje te zetten. Daarbij is weegbree erg mooi. Vooral slanke weegbree bloeit prachtig, met witte helmknoppen die op dunne helmdraden als een aureool om de aar cirkelen. Slanke weegbree zou als thee bruikbaar zijn tegen keelpijn. Maar voor brandnetel is grote weegbree nodig. Die bloeit minder opzienbarend. Toch zijn de vanuit een bladerenkrans opgerichte bloeiaren in laag zonlicht een lust voor het oog.

Als mijn zoon en zijn vriendje zich aan brandnetel branden, kunnen ze eindeloos bladeren aanslepen met de vraag of dat nou weegbree is. Weegbree en brandnetel zijn allebei zeer algemeen, maar het kan gebeuren dat ze niet in elkaars buurt groeien. Brandnetel houdt van ondoordringbare ruigte, weegbree staat juist op open grond, liefst betreden. Hoewel: het liefst staat het daar niet.

Weegbree wordt niet graag vaak betreden. Toch groeit het midden op kaalgetrapte paden en tussen de stoeptegels. Het verdraagt betreding simpelweg beter dan andere planten. Het verdraagt betreding zelfs beter dan gras. Op voetbalvelden zou weegbree een uitkomst zijn. Dan verzacht het meteen de brandende pijn van schaafwonden na slidings en uitglijders.

www.trouw.nl/groen

Voor eerdere afleveringen en vragen over inheemse natuur

Deel dit artikel